Belföld

Az Alkotmánybíróság szerint megfelel az alaptörvénynek, hogy egy meleg pár külföldön örökbe fogadott gyerekét itthon nem anyakönyvezték

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egészen furcsak alkotmánybírósági döntésről ír a hvg.hu. Egy magyar-amerikai kettős állampolgár és azonos nemű amerikai házastársa 2014-ben Kaliforniában örökbe fogadott egy gyereket, de ezt a magyar hatóság nem volt hajlandó anyakönyvezni.

Az elutasítást jóváhagyó bírósági ítéletek ellen a magyar állampolgárságú szülő már 2020-ban alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de lekéste a törvényi határidőt, ezért azzal akkor az Alkotmánybíróság nem foglalkozott.

A lap azt írja, 2021-ben a pár elvált, és a magyar szülő erre hivatkozva újra kérte az örökbe fogadás anyakönyvezését, de ismét elutasította mind a kormányhivatal, mind a bíróság.

Az érv az volt, hogy az azonos nemű házastársak válása nem változtatott azon, hogy korábbi házasságuk elismerése „a magyar közrendbe ütközne”, a közös örökbefogadást pedig a magyar jog csak házasságban élő férfi és nő számára teszi lehetővé. A gyerek kedvezményes honosítására, vagyis magyar állampolgárként történő könnyített elismerésére ugyanez vonatkozik: akkor lenne lehetséges, ha Magyarországon elismert örökbefogadás történt volna, de ez nem olyan – írja a hvg.

Az Ab azzal utasította el az anyakönyvezést elutasító ítéletekkel szembeni alkotmányjogi panaszt, hogy az ügyről korábban már jogerősen döntöttek.

Az előadó alkotmánybíró Szabó Marcel volt, ellenvéleményt senki nem nyilvánított, de Hörcherné Marosi Ildikó és Juhász Imre valamiért nem vett részt a döntésben – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik