Belföld

Mészáros érdekeltsége 34 milliárdos megrendelést kapott a Közszolgálati Egyetem építésére

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. építheti meg 33,78 milliárd forintért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új központját. Azt az épületegyüttest, amely miatt józsefvárosi ingatlanokat sajátít ki a kormány.

A Magyar Hang azt írta, a Közbeszerzési Értesítőben április 15-én hirdettek eredményt az NKE tenderében, amelyre a ZÁÉV mellett a Magyar Építő Zrt. pályázott. Utóbbi 35,43 milliárd forintos ajánlatot tett.

A rendőrök és katonák felsőfokú oktatását végző, állami tulajdonban lévő egyetem tavaly októberben írt ki meghívásos közbeszerzést. Az új épület a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának és a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeinek és még gyakorló tűzoltópályának is helyet ad majd.

Az épületet hétszintesre tervezik, a 28 ezer négyzetméter hasznos alapterületből a pince viszi el a legnagyobb részt, ami 9300 négyzetméteres lesz.

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel, ami a Diószegi Sámuel utca 19. és 27. közötti részen, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti. Az utca páros oldalán viszont olyan bérházak állnak, amiket a magyar állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül sajátítana ki, körülbelül kétszáz család lakhatása kerülhet így veszélybe. A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd.

Az állam az építkezéssel a józsefvárosi bérlakásprogramnak is keresztbe tesz. A kerület egy 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki, és ennek részei voltak a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti önkormányzati tulajdonú bérházak is. Ezekben jó minőségű, energiahatékony és megfizethető bérlakásokat akartak kialakítani.

Szerdán Pikó András VIII. kerületi polgármester a Ludovika térre szervezett tüntetést, miután kiderült, hogy a kormány egy törvényjavaslattal tíz társasház kisajátítását tervezi. A demonstráción felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, a városrész országgyűlési képviselője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik