Belföld

Egyre több református értelmiségi mondatná le Balog püspököt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Nem hallgathatunk címmel kiadott nyilatkozatot immár 130-an írták alá.

A Válasz Online jelentette meg a közös nyilatkozatot, amelyben eredetileg 24-en kérték hangsúlyosan Balog Zoltánt, hogy mondjon le a püspökségről is, mert érintettsége miatt a kegyelmi botrányban egyházuk napról napra veszít hiteléből, ami már akadályozza alapvető küldetése teljesítését, az evangélium hirdetését.

A püspök anyaszentegyházukért érzett felelősségére apellálva jelezték, ez nem a dunamelléki egyházkerület, hanem az egész egyház közös ügye, mivel Balog Zoltán is arra terhelte személyes vétkét. A püspök hivatalban maradása rombolja testvéri közösségüket, végső soron az a kérdés, remélhetik-e így Isten áldását.

A portál most frissítette az aláírók névsorát. További 106 értelmiségi ért egyet azzal, hogy Balog Zoltánnak egyháza érdekében le kell mondania a dunamelléki püspökségről. Az alárók között van Bod Péter Ákos közgazdász, Erkel László (Kentaur) díszlet- és jelmeztervező, Petschnig Mária Zita közgazdász, Szabó T. Anna költő, író is.

Az első 24 aláíró egyike Tarr Zoltán lelkész volt. Ő Magyar Péter Kossuth téri nagygyűlése után lapunknak adott interjúban arról is beszélt, hogy püspöke, Balog Zoltán

rendkívül immunis arra, hogy más emberek mit gondolnak az ő esetleges lemondásáról. E tekintetben kiismerhetetlen a gondolkodása.

Azt mondta, az egyháznak azért kell megszabadulnia a püspök jelentette gyötrelemtől, béklyótól, hogy végre küldetésére koncentrálhasson.

Kapcsolódó
Tarr Zoltán lelkész Magyar Péter ajánlatáról: Át kell gondoljam, vállalom-e az EP-listás helyet
Szónokolt a szombati demonstráción, azóta ismerjük a nevét, hétfőn elbocsátották az állami állásából, kedden EP-listájára hívta őt Magyar Péter. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik