Belföld

A volt II. kerületi sportvezető családtagjainak neve szerepel a közpénzből fizetett luxusút hotelszámláján, 7 milliós karóra lett az eredményjelzőből

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetése 2022 februárjában feljelentést tett, miután Becsey Péter, az önkormányzati cég volt vezetője egy könyvvizsgálói jelentés szerint százmilliókat költött el tao-támogatásból külföldi utazásokra, hotelszámlákra, luxuscikkekre. A BRFK hűtlen kezelés gyanúja miatt – ismeretlen tettes ellen – nyomozást folytat az ügyben, miközben az önkormányzati cég kártérítési pert is indított a kft. korábbi vezetőjével szemben. A polgári perben tavaly szeptember óta háromszor hallgatták meg a 2021-ben menesztett sportvezetőt, áprilisban kétszer is beidézték, miután korábban több tárgyalási napon sem jelent meg. Alább ezekről a meghallgatásokról számolunk be. Az OSC technikai vezetőjéről a bíróságon kiderült, hogy közpénzen járt Chicago Bulls kosárlabdameccsén, de arra nem emlékezett, hogy kivel. Római útjáról korábban azt állította, hogy egy szakemberrel közösen szállt meg egy ötcsillagos hotelben, de a számla alapján a két szobában öt Becsey lakott. Előadta azt is, hogy egy eredményjelzőt vásárolt közel 7 millió forintért egy vízilabdatornán, így csak véletlenül kerülhetett egy Hublot luxusóra típusa és szériaszáma az elszámolásra. Egy velencei üzlet állítása viszont ez esetben is erősen megkérdőjelezi a szavait. Őrsi Gergely polgármester lapunknak elmondta, hamis magánokirat felhasználása, illetve okirattal visszaélés gyanúja miatt is feljelentést tettek, mondván, Becseyék törvénytelenül próbálták igazolni a pénzek felhasználásának jogszerűségét.

A New York-i Madison Square Gardenben is járt közpénzből egy kosárlabdameccsen Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Sport Kft.) egykori vezetője, akit tavaly szeptember óta háromszor hallgattak meg a Fővárosi Törvényszéken. A 2021-ben menesztett sportvezetőt áprilisban kétszer is beidézték az ellen folyó kártérítési perben, miután korábban több tárgyalási napon nem jelent meg.

Az önkormányzati cég ugyanis 206 millió forint kártérítést követel a Sport Kft. 2021-ben menesztett vezetőjétől. Emellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat az ügyben. A Sport Kft. jelenlegi vezetése 2022 februárjában tett feljelentést, és bár a nyomozás folyamatban van,

gyanúsítotti kihallgatás két év alatt sem történt

– derül ki a rendőrség lapunknak küldött válaszából.

Becsey a Sport Kft. jelenlegi vezetése szerint százmilliókat költött el tao-támogatásból utazásokra, hotelszámlákra, luxuscikkekre. Korábbi cikkünkben beszámoltunk ezekről, de azóta újabb részletek derültek ki, másrészt az OSC vízilabdacsapatának technikai vezetője meghökkentő magyarázatokkal állt elő a bíróságon.

Közpénzmilliók luxusra

Elképesztő kiadásokat tárt fel a lapunk birtokába jutott, a Sport Kft. által megrendelt független könyvvizsgálói jelentés, amely 2022-ben készült az utánpótlásportért felelős önkormányzati cég 2016. január 1. és 2020. december 31. közötti gazdálkodásáról. A II. kerületi önkormányzat szerint 450 millió forint közpénzt költött el a nagyjából húsz gyerek utánpótlás-neveléséért felelős cég Becsey vezetése idején utazásokra, hotelszámlákra és méregdrága luxuscikkekre. A luxustárgyak egy része később visszakerült az önkormányzathoz, igaz, jelentős részük összetörve. A jelentés szerint az elmúlt években sok esetben olyan bírói díjakat, játékvezetői szállásköltségeket, étkezéseket is fedeztek a Sport Kft. pénzéből, melyek sehogy sem köthetők az önkormányzati céghez, annál inkább az OSC-hez, melynek elnöke Konrád Mária, Becsey Péter felesége.

Római vakáció

Becseyék a polgári perben alapvetően azzal védekeznek, hogy a tao-támogatás 12 százaléka szabadon felhasználható, így ezeket az összegeket költhették a felesége által vezetett vízilabda egyesületre, az OSC-re is, amelynek jelenleg Becsey a technikai vezetője. Azzal is érvelnek, hogy a felügyelőbizottság éveken keresztül – a fideszes Láng Zsolt polgármesteri hivatali idejében – a Sport Kft. minden beszámolóját elfogadta.

Mónus Márton / MTI A Gyarmati Dezső Sportuszoda alapkőletételén időkapszulát helyez el Varga Mihály, Hesz Máté, Becsey Péter és Láng Zsolt 2018-ban.

2018-ban Becsey hivatalos úton járt Rómában, ahol egy ötcsillagos hotelben szállt meg. Elmondása szerint a LEN, az Európai Úszószövetség meghívására vett részt egy konferencián. „Ketten voltunk, a LEN-től érkezett még egy hölgy” – állította a bíróságon a Sport Kft. korábbi vezetője, de a nő nevére nem emlékezett. Később azt mondta, hogy „a hölgy nem a LEN-nél dolgozott, hanem a LEN égisze alatt”, és a nemzetközi kapcsolatokért felelt. Hozzátette, hogy a szállodát is a LEN foglalta számukra.

Csakhogy a felperes bemutatott egy levelezést a római hotellel, melyben megnevezték a vendégeket: a névsorban Becsey Péter mellett még négy Becsey szerepelt,

azaz 2018. március 14. és 19. között az öt Becsey töltött el öt éjszakát két szobában az ötcsillagos Rome Cavalieri Waldorf Astoriában.

„Nem emlékszem, de megkérdezem a feleségem” – reagált az OSC technikai vezetője, amikor a bíróságon szembesítették a szálloda válaszával. Becsey Péternek négy gyereke van.

2018 júniusában Becsey a New York Athletic Club meghívására az Egyesült Államokba utazott egy utánpótlás edzőtáborba. A számlák alapján az Apple boltjában 570 dollárért vásároltak be, valamint egy Tag Heuer Connected karórát is vettek 2430 dollárért, de a Sport Kft. volt vezetője szerint „ezek az eszközök leltárba voltak véve, ezekkel elszámoltam.”

Előkerült két, közpénzből megvásárolt kosárlabdameccsjegy is, a Chicago Bulls mérkőzésére.

Egy meghívásnak tettünk eleget, a jegyeket reprezentatív költségként számoltuk el. Mindenki a saját jegyét vette. Kuriózum egy ilyen meccsre elmenni, a gazdaságis kollégának sem volt kifogása ez ellen

– magyarázta Becsey a bíróságon. A számla alapján viszont az önkormányzati cég két jegyet fizetett ki, azt pedig az OSC technikai vezetője nem tudta megmondani, hogy kinek vásárolták a másik jegyet, vagyis ki ült mellette a lelátón.

Úgy tűnik, mégsem véletlenül került a számlára egy 7 milliós karóra

Ennél is meglepőbb volt, amit egy 18 600 eurós, mai érfolyamon közel 7 millió forint értékű számláról mondott a Sport Kft. korábbi vezetője, melyen egy Hublot Big Bang óra szerepel.

„Egy olaszországi tornán voltunk Lignanóban, ahol egy fiatalember árult egy eredményjelző készüléket. Ez olyan, mint egy LED-fal. A fiatalember azt akarta, hogy készpénzben vásároljam meg, de én jeleztem, hogy csak kártyával tudok fizetni. Ezért hozott egy terminált, amin keresztül tudtam fizetni, és utólag kaptam meg a számlát, amin nem stimmelő adatok voltak. A számlán egy karóra is szerepel 0 euró értékben, illetve nem szerepel rajta a II. kerület neve” – állította a kártérítési perben az OSC technikai vezetője, majd hozzátette: ez neki fel sem tűnt, a könyvelésen vették csak észre, hogy nem megfelelő a számla, a kollégái pedig utólag írták rá a papírra, hogy „időmérő eszköz”.

Vagyis azt állította, hogy az Hublot Big Bang karóra és annak szériaszáma véletlenül került rá a számlára.

„Nem volt gyanús, hogy valaki készpénzért árul egy tornán milliós eszközöket?” – kérdezte a bíró. Az OSC vezetője erre azt állította, hogy máskor is vettek már a fiatalembertől különböző eszközöket. Az olasz férfi nevét nem tudta megmondani, ám azt állította, hogy a 2015-ben elhunyt korábbi vízilabdázó, Ambrus Tamás kötötte össze vele.

Csakhogy a 2018 nyarán kiállított számlán egy velencei luxusbolt neve látható, azaz Becsey a Szent Márk téren található üzlet bankkártyaterminálján fizette ki a 18 600 eurót, állítása szerint onnan 80 kilométerre, Lignanóban, egy vízilabdatornán. A sportvezető elmondása szerint a velencei boltot nem is ismeri.

A számlán látszólag két tétel szerepel, egy Hublot Big Bang karóra valóban 0 euró értékben, illetve az, hogy BB42 Titmoon Watches, az OSC technikai vezetője szerint ez utóbbi a 18 600 euróért megvásárolt eredményjelző. A Sport Kft. jogi képviselője ugyanakkor bemutatott a bíróságon egy képet, amelyen az látszik, hogy Becsey egy Hublot órát visel. A korábbi sportvezető erre annyit mondott: „Vannak karóráim, de ezt nem itt vettem”. Később azt is elismerte, hogy volt Bing Bangje is, de már eladta.

A következő tárgyalási napra viszont a Sport Kft. jogi képviselői egy irattal érkeztek, ami erősen megkérdőjelezi Becsey történetét.

Az ügyvédek ugyanis felvették a kapcsolatot a velencei üzlettel, és rákérdeztek a szóban forgó ügyletre. Az üzletből pedig megerősítették, hogy a nyugta kizárólag egy Hublot Big Bang vásárlására vonatkozik, nem eredményjelző készülékre. A nyugtán szereplő BB42 Titmoon elnevezés nem önálló terméket jelöl: a BB a Big Bang karóra jelölése, a 42-es szám a karóra mérete (milliméterben), a Titmoon pedig a Titanium Moonphase, vagyis a titán anyagból készült holdfázis kijelzős óra jelölése.

A bíró rákérdezett az önkormányzati cég volt vezetőjénél, hogy ennek ellenére fenntartja-e nyilatkozatát, miszerint egy vízilabdameccsen, a nézőtéren vásárolt egy eredményjelzőt, és a számlára csak véletlenül került rá a hétmilliós karóra a szériaszámmal. Az OSC technikai vezetője igennel válaszolt.

2018-ban két Fendi luxustáskát is vett Becsey közpénzen közel egymillió forintért. Ezeket reprezentációs ajándéknak nevezte, amit a „LEN-es hölgynek” adott át személyesen. Indoklása szerint az ajándék kapcsolatépítésre kellett, mert Budapesten akarták megrendezni a HaBaWaBa gyerek vízilabdatornát.

Akik erről döntenek, azokat akartuk megajándékozni

– mondta. Amikor a nő nevét kérdezte a felperes képviselője, azt mondta: meg kell kérdeznie a hölgyet, hogy elárulhatja-e. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy a rendezvényt nem sikerült Budapestre hozni.

Az önkormányzati cég korábbi vezetője bírósági meghallgatásai során gyakran hivatkozott arra, hogy nem emlékszik kivel, kikkel utazott. Mint ahogy azt sem tudta megmondani pontosan egyetlen esetben sem, hogy a nagy értékű, ajándékként elszámolt luxuscikkeket kinek adományozta.

  • 2017-ben például elmondása szerint amerikai egyetemekkel akartak kapcsolatot kialakítani, hogy „a gyerekek kimehessenek játszani”, de arra nem emlékezett, hogy hány gyerek volt vele az edzőtáborban, és a névsor sem állt rendelkezésére.
  • 2017 februárjában Athénban járt, ám ugyancsak nem tudta felidézni, hogy kik voltak vele ezen az úton, így arra sem emlékezett, kinek vett egy 2840 eurós, mai árfolyamon 1,1 millió forintos ajándékkártyát, de valószínűnek tartja, hogy egy „LEN-képviselőnek” adta.
  • 2017 márciusában a Barcelona egyik futballmeccsére vásároltak közpénzből öt jegyet. A Sport Kft. korábbi vezetője annyit tudott elmondani, hogy „madridi vízilabdás embereket” vendégelt meg, de a nevükre nem emlékezett.
  • Berlinbe és Volgográdba az OSC felnőtt csapata utazott a tao-támogatásból, holott a Sport Kft. jelenlegi vezetése szerint a felnőtt csapatra nem költhették volna a pénzt.
  • A cég új vezetése azt sem érti, miért fizettek ki Becsey idejében másfél év alatt 43 millió forintot a Dr. Bálint Szemészorvosi Kft.-nek. Számításuk szerint ez 1236 vizsgálatot tesz ki, miközben a Sport Kft. nagyjából húsz gyerek utánpótlásneveléséért felelt.

A Sport Kft. tao-támogatásaival kapcsolatban a Magyar Vízilabda Szövetség is vizsgálatot folytatott le, válaszukból az derült ki, hogy a 2016/2017-es időszak elszámolását még nem zárták le, az utána következő időszakokét azonban igen, és visszafizetési kötelezettséget nem írtak elő.

A tao-kötelezettség miatt nem lehet használni a visszakapott eszközöket

Amikor a leltár hiányosságaira fény derült, a Sport Kft. jelenlegi vezetése ügyvédi felszólítással igyekezett visszaszerezni a hiányzó eszközöket Becseyéktől. Elektromos rollerek, drónok, egy tévé és három nagy értékű busz – köztük egy hatszemélyes luxusjármű is – visszakerült. Őrsi Gergely, a kerületi ellenzéki polgármestere szerint azonban nem sok mindent tudott kezdeni ezekkel az önkormányzat.

Az eszközöket tao-kötelezettség terheli, így egyelőre nem tudjuk hasznosítani őket. Igaz, egy elforgatható bőrülésekkel felszerelt luxusbuszt egyébként sem tudnánk gyerekek szállítására használni

– nyilatkozta lapunknak. Őrsi eddig egyszer használta – a Sport Kft. engedélyével – a luxusbuszt, amikor a törökországi földrengésből hazatérő mentőcsapat egyik kerületi tagját és Zetét, a mentőkutyát hazavitte a reptérről, egyébként a buszok ott állnak a Gyarmati Dezső Uszoda parkolójában. Jelenleg a vízilabda-szövetséggel próbálnak egyeztetni, hogy ők tudják-e használni például a LED-falat és a beszerzett eredményjelzőt, illetve a gyerekek számára nem megfelelő konditermi eszközöket. A tao-szabályok miatt a kft. által megvásárolt iPadeket és Apple órákat sem adhatják el.

24.hu

A 43 milliós szemészeti számlától kezdve a 100 milliós, meg nem valósult edzőtáborig újabb és újabb dolgok derülnek ki. Az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy a bíróságon előkerült egy, a II. Kerületi Sport Kft. és az OSC Vízilabda Sport Egyesület között létrejött, valójában Becsey Péter és a felesége, Konrád Mária által aláírt szerződés. Miközben az eredeti és a módosított szerződés elvileg ugyanazon a napon, ugyanazon a helyen született, a két szerződésen mégis különböző pecsétek szerepelnek. Ezért hamis magánokirat felhasználása, illetve okirattal visszaélés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt tettünk feljelentést. A Sport Kft. korábbi vezetője ezzel azt próbálta meg bizonyítani, hogy azoknak az összegeknek a felhasználása, melyeket nem a II. Kerületi Sport Kft. érdekében költöttek el, jogszerű volt

– közölte Őrsi.

A kártérítési per – amelynek során az OSC technikai vezetője nem járult hozzá, hogy róla a tárgyalóteremben felvétel készüljön – június elején folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik