Belföld

Bálint András: Azt mondtam Magyar Péternek, hogy ha szükséged van egy nemzeti liberálisra, akkor jövök

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Felajánlkoztam, mint egy tisztességes prostituált – mondta a Népszavának adott interjújában Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, Magyar Péter Kossuth téri tüntetésének egyik résztvevője.

Két nappal a demonstráció előtt hívta fel Nagy Ervint, hogy szívesen fellépne a rendezvényen egy Radnóti-verssel.

Magyar Péter visszahívott, úgy fogalmaztam neki, hogy ha szükséged van egy nemzeti liberálisra, akkor jövök szombaton.

Magyar erre azt felelte, hogy ez „nagyon megtisztelő és merész döntés”. De a színész szerint neki már nincs vesztenivalója. Nem tartja magát bátornak, csak azt gondolta, hogy a versnek ott és akkor helye lehet.

Az interjúban úgy fogalmazott, hogy  a tüntetésen szép arcokat látott, lelkes embereket. Ráadásul megjelent a mi generációnk, azaz idősek is ott voltak – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy 26 éve, 1998 óta, amikor a Fidesz-kormány leállította az új Nemzeti Színház építkezését az Erzsébet téren, amelynek kinevezett igazgatója volt, nem szólalt meg közéleti kérdésekben. Mostanáig.

Jövőre Kosztolányi-estet tervezek. Ő azt mondja valahol, hogy az elefántcsonttorony még mindig emberibb és tisztább hely, mint egy pártiroda. A ’80-as évek elején, amikor már volt egy Kosztolányi-estem, Keres Emil, az akkori igazgató arra kért, hogy ezt a mondatot hagyjam ki. Ám Kosztolányi úgy folytatja, hogy az elefántcsonttoronyból néha lesétál, hogy sebeket kapjon. Hát én most lejöttem

– nyilatkozta Bálint a Népszavának. Azt látja, hogy a magyar társadalom „úgy harminc éve undorítóan megosztott”, de később úgy fogalmaz:  „Talán visszajutunk Európához – óvatosan mondom ezt a szót –, talán lesznek itt fehérek közt európaiak. Talán nem lesz ilyen undorítóan alpári a hang, amit használunk. Talán győz a normalitás, talán egyszer csak észhez térnek az emberek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik