Belföld

Fideszes ellenjelöltet kap a fideszes polgármester Móron

MTI
Fenyves Péter, a háttérben balra Törő Gábor.
MTI
Fenyves Péter, a háttérben balra Törő Gábor.

Mindent alaposan megfontoltam, és meghoztam a döntést: indulok az önkormányzati választáson

– jelentette be a napokban Fenyves Péter, Mór polgármestere, aki 2006 óta vezeti a várost. Fenyves az előző négy ciklusban a Fidesz politikusaként látta el hivatalát, most azonban, mint mondta, független jelöltként vág neki az újabb megmérettetésnek.

A videóbejelentés szerint a helyi polgárok érdeklődését felpiszkálták az elmúlt időszak „felfokozott várospolitikai eseményei”, és számos biztatást kapott, hogy ötödszörre is vállalja a kihívást.

A veterán politikus bejelentésének hátterében az áll, hogy a Fidesz Fejér vármegyei országgyűlési képviselője, Törő GáborGintner András városi pártelnök társaságában – bejelentette a Móri Városi Televízió adásában, hogy a párt mást kért fel arra, hogy induljon a polgármesterségért. Gintner akkor arról beszélt, hogy a frakció Fett Krisztián alpolgármester indítása mellett döntött, amit azóta átbeszéltek a Fidesz-szervezet tagjaival is, és mindenki támogatta az elgondolást.

A 62 éves Törő azzal indokolta Fenyves lecserélését, hogy a polgármester már 68 éves, és jelenleg is nyugdíjasként látja el a városvezetői teendőket.

Helyi forrásaink azt állították, hogy a szakítás valódi oka Fenyves polgármester és Törő képviselő személyes ellentétében keresendő. A két politikusnak nem csak most, hanem az előző ciklusokban is voltak súrlódásai, sőt, olyan eset is előfordult, amikor a kormánypárt felső vezetésének kellett békítenie őket.

Törő kétségtelenül beleszól a városi politikába. A Fidesz-frakció az elmúlt hetekben is vele egyeztetett, amikor újraírta a város költségvetését, és úgy tudjuk, neki volt köszönhető az is, hogy az előző alpolgármester, Czachesz Gábor 2023 elején lemondott posztjáról. Az ő helyére választották meg tavaly májusban Fett Krisztiánt, aki korábban a településfejlesztési bizottság külsős tagja volt.

A helyzet furcsaságát az adja, hogy bár a helyi tévé tavalyi stúdióbeszélgetésében egyszer már elhangzott a bejelentés, hivatalosan azóta sem tették közzé Fett fideszes polgármesteri jelöltségét. A Törő Facebook-oldalán megjelentett posztokból látható, hogy a két politikus mostanában sok rendezvényen mutatkozik együtt, de Fett mindenhol alpolgármesterként szerepel. Forrásaink szerint a kormánypártok nagyszabású közvélemény-kutatást rendeltek a városban, amely még nem fejeződött be. Sokak szerint az eredmény befolyásolhatja a későbbi választási felállást is.

Tény, hogy Fenyves a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választáson is fölényesen – 61,2:32,1 arányban – tudott nyerni az összellenzéki jelölttel szemben, és forrásaink szerint népszerűsége azóta sem csappant jelentősen.

Fenyves Péter a 24.hu kérdésére azt mondta, ő most nem egy párt, hanem a választók tömeges felkérésére döntött az indulás mellett. Közölte, tudomása van arról, hogy a Fidesz helyi szervezete mást jelöltet állított, de ezzel nem foglalkozik, főként azért nem, mert az ott született döntést vele nem is közölték.

Csütörtökön délelőtt kerestük Törő Gábort is, hogy megtudjuk, mi volt az oka a polgármesterrel való szakításnak, és hivatalosan mikor jelentik be a Fidesz jelöltjét – amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik