Élő Belföld

Kormányinfó: Gulyás Gergely titokzatos kijelentéssel búcsúzott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Gulyás Gergely úgy látja, a következő bő fél év döntő lesz, Varga Mihály szerint jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés megalapozott. A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. A kínai rendőrök tolmácsolni jönnek.

A magyar társadalmat meg kell védeni a migráció káros hatásaitól

A migrációs kvóta Gulyás szerint rossz döntés, csatlakoznak Donald Tuskhoz, aki közölte, Lengyelország ezt nem fogja végrehajtani.

Nyugat-Európa társadalmi fejlődésének hibáit Közép-Európának nem kell elszenvednie, nem fogadunk el olyan európai döntéshozatalt, ami ennek következményeit Magyarországra lökné át

– jelentette ki.

Bármilyen európai döntéssel szembeszállva is a magyar társadalmat meg kell védeni a migráció káros hatásaitól.

Biró Marcell védelmi koordinációt lát el

A kormány szervezeti változásokat is elfogadott, ezért nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezett ki a miniszterelnök, jelezte Gulyás. Biró Marcell egyfajta védelmi koordinációt lát el.

Magyarország keresi annak a lehetőségét, hogy egy ilyen irányú NATO döntésnél ebből kimaradhasson, mindent megteszünk azért, hogy hazánkat a legkevesebb veszély fenyegesse

– mondta a miniszter.

Gulyás: A következő bő fél év döntő lesz

A kormányinfó kétórás lesz, kezdte a tájékoztatót Vitályos Eszter, majd átadta a szót Gulyásnak.

A kormányinfó, mint műfaj értékét jól mutatja, hogy annak hiánya milyen izgalmat váltott ki, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány kedden a világpolitikai és nemzetközi katonai helyzetet elemezte.

Veszélyes pillanatban vagyunk, a következő bő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy béke irányába mozdul-e a világ. Egyelőre több a rossz hír, mint a jó. Brüsszelben új fokozatba kapcsolt a háborúpárti vélemények megfogalmazása, Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni, holott ez korábban vörös vonal volt. Ez önmagában a háborúba való belekeveredés veszélyét megnöveli. A legaggasztóbb, hogy a NATO irányt váltott, NATO-s Ukrajna-misszió vált ismertté. Eddig a NATO csak kommentálta azt, ami Ukrajnában történt, de nem vált részesévé annak, ami ott történik, és a világháború veszélyeire hivatkozva utasította el annak a lehetőségét

– magyarázta.

Gulyás szerint éles és negatív fordulat állt be, létre akar hozni a NATO egy 100 milliárd dolláros alapot, ezzel akarják segíteni a fegyverszállításokat, a katonai kiképzést, és a francia elnök nem zárja ki, hogy a NATO katonái Ukrajna területére lépjenek.

„A háború láz átterjedt Brüsszelről a NATO-ra is, mi a NATO-ba mi védelmi szövetségként léptünk be. A következő fél év valóban döntő lesz. A háborúnak katonai megoldása nincs, ezért béketárgyalásokra és tűzszünetre van szükség. Mindkét eshetőségre készülnünk kell” – tette hozzá Gulyás.

Mérlegelte a kormány, mivel jár egy hosszú háborús korszak, erről Varga Mihály fog beszélni.

Kezdés 11 órakor

Legutóbb február 16-án volt kormányinfó, azóta Gulyás Gergelyt megműtötték, Szentkirályi Alexandra helyett pedig Vitályos Eszter lett a kormányszóvivő. Rajtuk kívül Nagy István és Varga Mihály is jelen lesz a kormányzati sajtótájékoztatón.

Olvasói sztorik