Belföld

Nézőpont: Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Magyar Péter leendő pártja (13%) holtversenyben áll a DK-MSZP-P hárompárti koalícióval.

Magyar Péter néhány napja egy Facebook-posztjában arról írt, hogy már 20 százalék fölött méri nem létező pártját egy még nem publikált kutatás, és a szavazók döntő többsége szerint képes ártani a kormánynak, őszintének gondolják az emberek, a magánéleténél sokkal fontosabbnak tartják, hogy a közérdekű adatok napvilágra kerüljenek.

A Diákhitel Központ volt vezetője vélhetően nem arra felmérésre gondolt, amit a Nézőpont tett közzé. A korábbi gimnáziumi osztálytársa, Mráz Ágoston Sámuel által vezetett intézet szerint Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti, hanem az ellenzéket. (Erről Magyar Péter beszélt Rangos Katalinnak, felidézve, egyetemistaként mindkettőjüket behívták Juszt László egyik műsorába.)

A választási részvételüket az európai parlamenti választáson biztosra ígérők között a kormánypárt támogatottsága (47%) nem változott februárhoz képest, Magyar Péter leendő pártja (13%) holtversenyben áll a DK-MSZP-P hárompárti koalícióval, előzi a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (11%), a A Mi Hazánkat (6%). A Momentum a bejutási küszöböt sem éri el (4%).

A Nézőpont Intézet arra jutott, hogy miközben Magyar Péter magát centrumpártként próbálja pozicionálni, a kormánypártok híveit nem nyerte meg, támogatói az ellenzéki szavazók közül kerültek ki, miközben az egyre intenzívebbé váló kampány még több jobboldali szimpatizánst mozgósíthat. Magyar Péter bizonytalan vagy inaktív szavazókat nem tudott megszólítani. A felmérés alapján a Kutya Pártnak lehetne EP-képviselője, a Momentumnak viszont nem.

Módszertan

Február 26-28., illetve április 2-4. között 1000 ember telefonos megkérdezésével készültek a felmérésék. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Kapcsolódó
EP-választás: a Fidesznek két mandátumába kerülhet a kegyelmi ügy, akár félmilliónál is több ellenzéki voks mehet a kukába
Súlyos visszaesés nélkül juthat túl a kegyelmi botrányon a Fidesz, de a márciusi felmérések szerint így is két mandátumába kerülhet az ügy. Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt tudott javítani a pozícióján, ám Magyar Péter bejelentkezése átírhatja az erőviszonyokat. Ha mindenki külön indul, kétszer annyi kukába dobott voks is lehet, mint az eddigi rekordévben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik