Belföld

Jobboldali belháborúban született a Fidesz által támogatott szervezet, ami egy volt olimpikont is indít Maglódon

Néhány hete lapunk is beszámolt róla, hogy Szamoránszky Piroska személyében egykori profi kézilabdázó és olimpikon indul Maglódon a 8. választókörzetben az önkormányzati választáson. A Szamoránszky bejelentő posztjához csatolt képen a Fidesz logója is ott virít, a bejegyzésben viszont az egykori sportoló egyértelműsíti, hogy a Fejlődő Maglódért Egyesület (FEMA) jelöltjének állt. Annak a szervezetnek, amit bár csak egy éve alapítottak, máris elmondhatja, hogy négymillió forintos miniszterelnökségi forrással támogatták meg a működését.

A maglódi viszonyoknak a 444 ment utána, ők számoltak be arról, hogy lényegében a helyi jobboldal belső ellentéteinek eredményeként alakult meg tavaly a FEMA, aminek alapítója (és egyben polgármesterjelölt) Fajka Szilvia, aki nemrég még a másik helyi szervezet, a Maglódi Polgári Kör (MPK) előválasztásán indult – sikertelenül.

A Pest vármegyei települést 2002 óta vezeti polgármesterként Tabányi Pál, háta mögött az MPK-val. Népszerűsége olyannyira kikezdhetetlen, hogy 2010-ben a Fidesz jelöltjét is legyőzte, 2014-ben inkább beállt mögé a nagyobbik kormánypárt, 2019-ben pedig már kihívója sem akadt. 2023 elején aztán bejelentette, hogy nem indul újra a tisztségért, majd összehívott egy előválasztást, hogy még jóval a 2024-es választások előtt döntsenek arról, hogy kit indít a polgármesteri székért az MPK. A kétkörös szavazáson Kérges László alpolgármester nyert, 17-3-as szavazati aránnyal múlta felül Fajka Szilviát, aki aztán nem sokkal később megalapította a FEMA-t. A szervezet október 23-i megemlékezésén beszédet mondott a térség országgyűlési képviselője,  Szűcs Lajos (aki arról lehet ismerős, hogy elnöksége ideje alatt alsó hangon 13 milliárd forintos kárt okozott a tenisz szövtségnek, ami után Lázár Jánosnak kellett rendet tennie), az év végén pedig a FEMA négymillió forintot nyert a Miniszterelnökség Városi Civil Alap pályázatán.

Fajka Szilvia március 17-én jelentette be, hogy indul a polgármesteri posztért a FEMA színeiben, az MPK-s jelölt ellenében. Erre válaszul az alpolgármester, Kérges és a szövetségesei felszólították Tabányi polgármestert,  hogy azonnali hatállyal mentse fel munkaviszonyából az önkormányzat sajtóreferenseként dolgozó nőt, aki közben a Maglódi Újság nevű helyi lap munkatársa is volt. Mindezt azzal indokolták, hogy az elfogulatlan sajtómunka és a politikai tevékenység kizárja egymást. Fajka szerint viszont nincs szó összeférhetetlenségről, és elmondása szerint az ellenfelei is csak azzal tudták igazolni magukat, hogy Szentkirályi Alexandra is lemondot t a kormányszóvivői pozícióról, amikor bejelentette, hogy főpolgármester-jelölt lesz. Tabányi végül salamoni döntést hozott és felfüggesztette a helyi újság megjelenést a választásokig.

A 444-nek sikerült elérnie Fajkát, akit az elmúlt hónapok történéseiről kérdeztek. „Elindulok polgármester-jelöltként a Fejlődő Maglódért Egyesület és a Fidesz támogatásával. Ez az én tényadatom, a múltról nem szeretnék beszélni. Majd a választók eldöntik, kit tartanak alkalmasnak polgármesternek” – mondta a lapnak Fajka Szilvia, ám amikor egy másik kérdésben a miniszterelnökségtől kapott négymillió forintról érdeklődtek, letette a telefont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik