Belföld

Karácsony Gergely Magyar Péterről: Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Én arra készülök, hogy a Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje

– mondta kihívóiról Karácsony Gergely a 444-nek adott interjújában. Az újraválasztására készülő főpolgármester szerint a Vitézyt jelölő LMP nem ellenzéki párt, hanem „egy proxy-Fidesz lett” .

„Amikor Vitézy Dávid bejelenti, hogy főpolgármester-jelöltként indul a választáson, másnap az LMP napirend előtti hozzászólásban elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen zseniális, és erre egy előre megírt válaszban a kormány tagja elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen nagyszerű, Karácsony milyen hülye, és nem említi meg a saját jelöltjét. Nem kell ehhez agysebészet, hogy valaki átlássa ezeket az összefüggéseket” – mondta Karácsony, aki szerint a Vitézy kampány terjeszti azt a hazugságot, hogy kettejükkel nem akar kiállni vitázni. Szerinte Szentkirályi vissza fog lépni, de ha ez mégsem következik be, akkor vele is vitázik.

Vitézy korábban arról beszélt, hogy létrehozná a BKK-rendészetet, amivel a közbiztonságot javítaná a közösségi közlekedés járművein. Karácsony a tervet hangulatkeltésnek nevezte, és kiemelte, hogy a tömegközlekedést hajléktalanok is használhatják, az erőszakosan viselkedők 99 százaléka pedig szerinte nem közülük kerül ki.

Szerintem ez egy iszonyatosan káros, a lelkek legmélyébe belehatoló és pusztító propaganda, amire a Dávid most rájátszik

– mondta Karácsony, megjegyezve, hogy szomorúan veszi tudomásul azt, hogy kihívója mennyire politikusként viselkedik. „Szerintem már nálam is politikusabb, pedig én 15 éve vagyok a placcon” – tette hozzá.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy amennyiben újraválasztják,

  • rengeteg villamos fejlesztéssel és új járművel gazdagodik a főváros,
  • megújítják a Göncz Árpád-városközpontot,
  • 50 milliárdot fordítanak köztérfejlesztésre,
  • megvalósul a Római-parti árvízvédelem,
  • és 20 milliárd forintos bérlakás-fejlesztési programot indítanak el.

Az autós forgalom visszaszorításával kapcsolatban elmondta, hogy habár a dugódíj az előző választási programjában benne volt, mostanra nem tartja jó ötletnek, ellenben a tarifaközösséget történelmi jelentőségűnek nevezte, hiszen sokkal olcsóbban, kiszámíthatóbban, egyszerűbben lehet bérletet vásárolni az agglomerációból, ahonnan a Budapesten autóval megtett kilométerek fele érkezik. Következő lépésként szerinte egy regionális közlekedésszervező céget kell létrehozni a közép-magyarországi régióban, majd komoly beruházásokat kell megcsinálni az agglomerációs közlekedésben, elsőként fel kell újítani a HÉV-eket.

Karácsony arra a kérdésre, hogy 2018-hoz és 2022-höz hasonlóan 2026-ban is tervez-e miniszterelnök-jelölt lenni, határozott nemmel felelt.

Az a helyzet, hogy ezt a választást vidéken kell megnyerni. És én egy budapesti főpolgármester vagyok, és az a fajta főpolgármester, aki nyíltan kiáll az elvei és értékei mellett. A városházán kint van az ukrán zászló és a szivárványos zászló is. Nem hiszem, hogy ezzel a politikai krédóval Magyarországon választás lehet nyerni

– mondta Karácsony, aki szerint az előző országgyűlési választáson nagy volt rajta a nyomás, hogy az önkormányzati választáson elért sikerek után az ellenzék élére álljon, de 26-ban ilyen nyomás már nem lesz, belső késztetése pedig végképp nincs.

Karácsony elmondta, hogy nem ismeri a hazai belpolitikát hetek alatt a feje tetejére állító Magyar Pétert. Mindössze egyszer találkozott vele egy hangversenyen, ahol a gyerekei kértek tőle egy szelfit. Amióta Magyar Péter kilépett a politikai porondra, nem keresték egymást, aminek Karácsony szerint az az oka, hogy külön pályán vannak.

Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok. Ő Wass Albert verseket posztol, én József Attilát. Nagyon különböző módokon lehet ennek a rendszernek az ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát, meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet, és sok sikert kívánok neki

– fogalmazott Karácsony, aki nem hiszi, hogy kettejüknek lennének közös ügyei.

Karácsony szerint „valami földindulásszerűség van” a NER-en belül, és azt látja, hogy „van egy nagyon elkötelezett ellenzéki szavazóréteg, akik szeretnének hinni abban, hogy valamilyen módon ez a rendszer egyszer kinyuvad”.

És most talán azt a forgatókönyvet látják maguk előtt, hogy valaki, aki belülről jön, jobban meg tudja hasítani ezt a rendszert. Nem tudom, de remélem, hogy így lesz

– vélekedett Karácsony, aki nem lát más utat, mint hogy választáson buktassák meg az Orbán-rendszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik