Belföld

„BKK rendészettel” paterolná le a hajléktalanokat a villamosról Vitézy Dávid

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Konkrét javaslatai vannak a fővárosi lakhatási válság kezelésére, létrehozná a „BKK rendészetet”, lepaterolná a hajléktalanokat a villamosról, és új alapokra helyezné a fővárosi parkolást – mások mellett ezekről beszélt a Népszavának adott interjújában Vitézy Dávid, aki a héten jelentkezett főpolgármester-jelöltnek Budapesten.

Erre egész konkrét javaslatom is van: tízezer új szolgálati bérlakást szeretnék felépíteni ápolóknak, rendőröknek, tanároknak, szociális dolgozóknak

– nyilatkozott az interjúban a lakhatási válság egyik lehetséges kiútjáról a közlekedési szakértőből lett várospolitikus. Szerinte ez könnyítené ezeknek a csoportoknak a megélhetését, de javítaná a budapesti közszolgáltatások minőségét is. Vitézy úgy látja, Budapesten tartásukkal végeredményben csökkenthető lenne a létszámhiány az ágazatokban.

Nemcsak szolgálati lakásokban gondolkodik azonban a városvezetésre bejelentkező politikus, de van hely szerinte megfizethető bérlakásoknak a rozsdaövezetekben is. Ezek között külön említette a Rákosrendező térségét, ahová Lázár János építési és közlekedési miniszter elképzelései szerint az arab befektetők által támogatott „mini-Dubaj” beruházás kerülne. Rákosrendező ügyében Vitézy szerint még sok kör lesz, „hiába esett neki Lázár János minisztériuma gőzerővel a terület megtisztításának”, ez évekbe telhet.

 Másrészt aligha hiszem, hogy 130 hektáron építene az arab befektető luxus negyedet, marad még ott hely másra is

– vélekedett a főpolgármester-jelölt, aki ezzel együtt az egész konstrukciót elhibázottnak tartja, amiről, mint mondta, kilencoldalas szakvéleményt küldött a tárcának. Ebben – állítja – leírta, hogy megfizethető lakásokra, legalább huszonöt hektáros közparkra és jelentős közlekedési fejlesztésekre lesz szükség. Igaz, a beadványára az interjú megjelenéséig választ még nem kapott.

Vitézy Dávid létrehozna egy úgynevezett „BKK rendészetet”.

Erre szerinte azért van szükség, mert „a közösségi közlekedés járművein gyakran alakulnak ki olyan helyzetek, amikor az utasok nem érzik magukat biztonságban, nőket fogdosnak, drogos bandák randalíroznak, messziről bűzlő embereket kell kerülgetni”. A „BKK rendészetet” Vitézy elképzelése szerint kétszáz fővel működne, amelynek munkatársa a BKK kék villogós autójával tizenöt perc alatt kiérhet és segíthet „a bűzlő, hangoskodó elemek elleni fellépésben”.

A „BKK rendészetet” létrehozásának fedezetét a politikus a parkolási rendszer átalakításából teremtené meg. Mint mondta: egységes parkolási rendszert alakítanék ki egész Budapesten, a parkolásüzemeltetést a BKK végezné magáncégek nélkül. Varsó példája nyomán kamerás autókkal ellenőrizhető lenne a díjfizetés, az így felszabaduló parkolóellenőröket pedig Vitézy rendésszé képeztetné át.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi főpolgármester, Tarlós István találmányához, a hajléktalanság kriminalizálásához térne-e vissza, illetve hogy a „BKK rendészek” lezavarnák-e a másokat zavaró embereket a villamosról, Vitézy úgy válaszolt:

Ez fog történni. Ki kell mondani, hogy a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló, ez egy közszolgáltatás.

Vitézy Dávid úgy vélte, a budapestieknek arra érdemes készülniük, hogy „három érdemi ajánlatal” fognak találkozni az önkormányzati választásokon:

  • Szentkirályi Alexandráéval, „a Gellérthegy tetejéről gyurcsányozó kormányszóvivőévél”,
  • „a permanens miniszterelnöki kampányt folytató” főpolgármesterével, Karácsony Gergelyével
  •  és az övével, aminek a középpontjában szerinte viszont Budapest fontos ügyei állnak.

A politikus szót ejtett arról is, hogy szerinte a fővárosi önkormányzatnak a budapesti egészségügyi közszolgáltatás színvonalát illetően is felelőssége van, jóllehet a fővárosi önkormányzatnak évek óta egyetlen kórháza sincs. Szerinte négy ponton is be lehet avatkozni az egészségügybe:

  • minden hétvégén szűrőbuszokat állítana a város forgalmas csomópontjain;
  • folytatná a Karácsonyék kormánnyal közösen indított MR-CT programját, és kiterjesztené a PET-CT vizsgálatokra is a rákbetegségek korábbi felismerése érdekében.
  • javítaná a fővárosi sürgősségi ellátást, ami szerinte nemhogy rosszabb, mint Stockholmban, de rosszabb, mint Győrben vagy Debrecenben
  • és napirendre vetetné a kormánnyal a centrumkórház-fejlesztéseket, amelyeket az leállított. Szerinte a fővárosnak nyomást kellene gyakorolni a kormányra ebben az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik