Belföld

Gyermekeik a Varga–Magyar-harc első áldozatai

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A pszichológusok szerint a mostani helyzet visszafordíthatatlan károkat okozhat nekik.

A Magyar Péter és volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter közötti közéleti csatározásban immár olyan súlyos személyes vádak fogalmazódtak meg a nagy nyilvánosság előtt, amelyek miatt a Blikk és az Index is megkeresett egy-egy pszichológust. Mindkét lap arra volt kíváncsi, milyen hatással lehet a nyilvános üzengetés gyermekeikre, akiket megosztott felügyelettel nevelnek.

Csehák Hajnalka azt mondta a Blikknek, egy ilyen helyzetben a szülő indirekt módon döntés elé állítja a gyermeket, hogy válasszon szülei között.

Olyan érzéseket kell feldolgozniuk, amiket kiskorúként még nem értenek. Ilyenkor visszafordíthatatlan károk keletkeznek a gyerekek lelkében, amelyek kihatással lehetnek a felnőtt életükre is.

A gyerekek bizalmatlanná, szorongóvá válhatnak a nagy publicitást kapó családi vitától, amelyben az egyik szülő komoly váddal illette a másikat nyilvánosan. A gyerekek az iskolában is konfliktusba kerülhetnek emiatt, nem mindegy, hogy iskolatársaik mit hallanak otthon. A gyerekek elég kegyetlenek tudnak egymással lenni, csak remélni lehet, hogy a pedagógusok kezelni tudnak egy esetlegesen felmerülő, bántó helyzetet – tette hozzá Csehák Hajnalka.

Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus az Indexnek szintén azt mondta, Varga Judit és Magyar Péter többszörösen árthat a nyilvános üzengetéssel közös gyermekeiknek, akiknek elvész a szülőkbe vetett bizalmuk, kontrollvesztést élnek meg, nem tudják, ki irányít. Oldalt kell választaniuk, és a gyerekeknek ez hatalmas törés. A szakértő szerint eleve

nemtelen eljárás szakmai, politikai vitába a személyes vonatkozásokat, oldalakat beemelni, de ha a családban élő kiskorúakat is érinti a pár/volt pár vitája, akkor különösen.

A gyerekeknek egy ilyen elmérgesedett állapotot akkor van esélyük épségben megúszni, ha előzetesen kaptak elég muníciót a leküzdéséhez, de a szakember felfoghatatlannak tartja, hogy a szülők ennek teszik ki őket. Gyarmathy Éva szerint a jelenlegi helyzeten nagyon sokat segítene, ha gyorsan lezárnák a sárdobálást, mert a szorongás, a bizonytalanság, az elveszettségérzés és a tehetetlenség már felerősödhetett bennük, ami szorongásos, súlyosabb esetben személyiségfejlődési zavarhoz vezethet. A szorongás súlyosabb jeleinél már szükség van szakemberre, de enyhébb szinten főleg a szülők tudnának segíteni, bár leginkább valószínűleg épp a szülőknek van szükségük segítségre – tette hozzá a szakpszichológus.

A Népszava közben szintén a három gyermek kapcsán arra emlékeztetett, hogy 2021-ben szakmai vita volt a párkapcsolati- és családon belüli erőszak kapcsán a gyermekelhelyezési eljárásokról. Varga Judit akkor az új jogszabályról azt írta, a bíróságoknak mindig a kiskorú gyermek érdekeit kell szem előtt tartaniuk,

fel sem merülhet közös szülői felügyelet megállapítása, ha bármelyik szülő esetén felmerül a bántalmazás gyanúja.

Magyar Péter a lapnak megerősítette, hogy gyermekeik egy hetet vele, egy hetet édesanyjukkal laknak. A lap Varga Juditot nem érte el, és a kormányzat sem válaszolt erre. A lap ugyanakkor idéz abból az interjúból, amelyet Varga Judit és Magyar Péter még boldog párként adott a Képmás Magazinnak 2020-ban.

Hiszem, hogy ha összekapaszkodunk, akkor közösen boldog felnőtteket nevelhetünk a három fiunkból

– mondta akkor Varga Judit.

Kapcsolódó
Bayer Zsolt: A Fideszben nagyjából tíz éve tudták, Magyar Péter hogy bánt a feleségével
Szerinte nyilvánvaló, hogy Varga Judit minden állítását bizonyítani tudja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik