Belföld

Felfüggesztett börtönre ítélték Portik fiát, amiért kávéval leöntötte a bírót

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Portik Tamás fiát, aki januárban inzultálta, majd kávéval öntötte le a Fővárosi Törvényszéken az apja ügyét tárgyaló bírót. Az ügyészség szerint a terhelt azért támadt a Fővárosi Törvényszék bírájára, hogy később elfogultsági eljárást kezdeményezzenek ellene.

Póta Péter az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyét tárgyalta, amelynek két érintettje Fenyő János egykori üzleti riválisa, Gyárfás Tamás, illetve a merénylet megszervezésével vádolt Portik Tamás. Az eljárás már a perbeszédeknél tartott, amikor Portik fia január végén megjelent az egyik tárgyalás előtt, és a tárgyalóterembe igyekvő bírót feltartotta kérdéseivel. Póta Péter közölte vele, nincs lehetősége válaszolni, mire a fiatalember egyre ingerültebb lett, és egy pohár kávét öntött a sértettre.

Ifjabb Portik Tamást hamarosan őrizetbe vették a rendőrök, a bíró pedig nyilvánosan is közölte a vele történteket, illetve azt, hogy nem elfogult az ügyben, ahogy azt idősebb Portik Tamás korábban számos esetben hangoztatta.
Mivel a Fenyő-gyilkosság ügyét nagy érdeklődés kísérte, a történteket többen is látták, közöttük az az újságíró, aki tettlegesen is a bíró védelmére kelt, és lefogta a támadót. Vele, illetve Póta Péterrel együtt hat szemtanút hallgatott meg a PKKB, akik részletesen beszámoltak a támadásról.

Az ügyészség határozott idejű, letöltendő szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, emellett arra, hogy utasítsák ki Magyarországról a svájci állampolgárságú vádlottat. Ifjabb Portik Tamás egyebek mellett azzal védekezett, hogy a kialakuló dulakodásban valaki meglökte, ezért ömlött a bíróra a kávé. Védője, Szikinger István azt hangoztatta: nem bizonyítható, hogy a vádlott előre eltervezte tettét.

Ezzel egyetértett a PKKB is, László Ádám bíró hangsúlyozta, azt sem sikerült tisztázni, hogy a vádlott trágár szavakkal illette volna Póta Pétert.

A hivatalos személy elleni erőszakot egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott rendezett életet él Svájcban, két kisgyermekről gondoskodik és büntetlen előéletű. A súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott egy kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyben követte el tettét.

A PKKB ítélete ellen az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, a vádlott és a védelem tudomásul vette a döntést, amely így nem jogerős. A bíróság megszüntette a terhelt letartóztatását, aki a tárgyalóteremben szabadlábra került.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik