Belföld

Szijjártó Péter ingyen repkedhet a szolgálati helikopterrel

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A számlát a rendőrség állja.

Bedő Dávid (Momentum) arról kérdezte Szijjártó Pétert, mennyibe kerül a helikopterezése. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy 2020 óta kilencszer repült a miniszter rendőrségi helikopterrel, előfordult, hogy Dunakeszire, ahol a bahreini külügyminiszter várta otthon.

A HVG becslése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bő tizenkétmillió forintért helikopterezett. Bedő Dávid arra várt választ a minisztertől:

  • Mekkora költséget jelent pontosan a helikopteres utazás egy utazásra lebontva?
  • Idén eddig hány alkalommal vett igénybe az Országos Rendőr-főkapitányság flottájába tartozó helikoptert?

A miniszter helyett Magyar Levente államtitkár reagált. Azt írta, hogy

nem történt kifizetés.

Idézte a rendőrségi szolgálati helikopterek igénybevételének rendjéről szóló immár 14 éves  ORFK utasítást. Az alapján a szolgálati helikoptereket más szervek ugyan valóban költségtérítés ellenében vehetik csak igénybe, de költségtérítés nélkül biztosítható szolgálati helikopter

állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személy szállítására, illetve ilyen személy közúti, vasúti, vízi és légi utazásának biztosítására.

Szijjártó Péter védett személyként korábban is élt a lehetőséggel.

2020-ban írtunk arról, hogy 2015 óta 29-szer repültek kormánytagok rendőrségi szolgálati helikopterrel. Akkor az Országos Rendőr-főkapitányság közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából az derült ki, hogy abban az időszakban a külügyminiszter volt a helikopterkirály, egymaga 20-szor helikopterezett, míg Orbán Viktor miniszterelnök mindössze egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik