Belföld

Két év felfüggesztettet kapott Koltai Róbert és Pogány Judit fia

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Koltai Róbert és Pogány Judit fiát.

Az Index beszámolója szerint folytatólagosan elkövetett adócsalásban, közokirat és magánokirat hamisításban, valamint pénzmosás bűntettében is bűnösnek mondták ki a korábban felmentett férfit. A bíró az összes vádlottat bűnösnek mondta ki.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint két filmproducer  tizenegy háromdimenziós animációs film saját produkcióban történő gyártása során – vádlott-társaik közreműködésével – a gyártási költségeket többszörösen meghaladó értékű, fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul igényeltek vissza áfát, illetve jogosulatlanul csökkentették cégeik áfafizetési kötelezettségét.

A terheltek által kibocsátott fiktív számlákat a filmek gyártására főleg hazai bankokkal és nagyvállalatokkal kötött támogatási szerződések elszámolására is felhasználták, így a filmtámogatók a fiktív számlákkal elszámolt támogatások után – nem tudva azok felhasználásának tényleges módjáról – társaságiadó-kedvezményt vettek igénybe. A producerek cselekményei révén a társaságiadó-bevétel is csökkent.

A főügyészség szerint Koltaiék fia kétmilliárd, míg a másik producer  másfél milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek 2008 és 2010 között.

A 2017-es elsőfokú ítéletben öt főt mondtak ki bűnösnek a kilenc vádlott közül. Koltaiék fiát, akkor felmentették. Ezt a táblabíróság megváltoztatta, és elrendelte az elsőfokú eljárás megismétlését. A mostani megismételt eljárásban az összes vádlottat bűnösnek találták. Koltaiék fiát két év szabadságvesztésre ítélték, de a büntetését öt évre felfüggesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik