Belföld

Feljelentés lett a csornai napelemgyár ügyéből

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
A Nemzeti Nyomozó Iroda dönti el, indít-e nyomozást.

Balassa Péter (Jobbik) arról kérdezte a legfőbb ügyészt, bűncselekmény elkövetése miatt kell-e bezárni a csornai napelemgyárat. A 24.hu már 2022 nyarán írt a kisalföldi üzem pénzügyi gondjairól. A napelemgyár ügyével az elmúlt időben is többször foglalkoztunk. Az EcoSolifer Heterojunction Kft. üzeme a rengeteg közpénz ellenére olyan komoly fizetési nehézségekkel küzd, hogy bezárhatja akár kapuit is.

Az üzem 2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze, noha a beruházás egy egyedi kormánydöntéssel 1 milliárd forint állami támogatást kapott, csaknem 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, és az Eximbank is 22,5 millió euró hitelt nyújtott számára. Később a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, sőt megemelte a keretet is, a piaci keresletre hivatkozva.

Balassa Péter szerint felvetődhet a vezető tisztviselők felelőssége (kötelezettségszegés, jogszerűtlen vagy szakmaiatlan döntések, hanyagság), ha egy több milliárd forinttal támogatott vállalkozásnál olyan mértékű pénzügyi nehézségek lépnek fel, hogy azt be kell zárni.

Polt Pétertől azt kérdezte, tudnak-e a botrányos esetről, folyamatban van-e eljárás, ha nincs, kérte a tényállás tisztázását, az esetleges bűncselekmények felderítését. A legfőbb ügyész rövid válaszában annyit közölt, hogy a tartalom szerinti elbírálás elve alapján Balassa Péter kérdését feljelentéskért értékelte. A feljelentést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bírálja majd el.

Mivel közpénz milliárdokat és az állami tulajdonú MFB Zrt. több mint 10 milliárdos hitelét égeti a svájci gyökerű vállalkozás, korábban a 24.hu kereste az Ecosolifer ügyvezetőjét, a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumot, az MFB-t, ám egyikük sem reagált.

Kapcsolódó
Csornai napelemgyár: az önkormányzat a fantomgyár bezárásától tart
Nem reagál a gyártulaj, hiába keresi a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik