Belföld

Elhitették 4000 emberrel, hogy egy híres amerikai filmstúdió partnerei, 1, 4 milliárdot kaszáltak

police.hu
police.hu

Négyezer embert vert át egy pénzmosoda, amely azt a látszatot keltette, hogy partnere egy ismert amerikai filmstúdiónak. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint öt megyében, tizenegy helyszínen csaptak le az elkövetőkre a nagyszabású akció során. A kár csaknem 1, 4 milliárd forint.

A bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei, és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe mind nagyobb mértékű pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében – mind nagyobb összegek befizetése után – egyre magasabb szintekre lehetett regisztrálni, melyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt.

– közölte közleményében a rendőrség, hozzátéve, a weboldal üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha újabb jelentkezőket szerveztek be a regisztrálók.

A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezenkívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvehették. A kaució összege 48 ezer 600 forinttól  2 millió 430 ezer forintig terjedt.

Az átverésre használt honlapot az elkövetők három héttel ezelőtt megszüntették. Ezt követően egyre nagyobb számban jelentkeztek az átvert emberek a rendőrségen. A nagyszabású akció során 11 személyt fogtak el. Közülük akadt olyan, aki néhány ezer forintért vett rá nehéz anyagi körülmények közt élő embereket arra, hogy nyisson számlát, és vegye fel róla az arra elutalt milliós összegeket.

A rendőrök csaknem 10 millió forint értékben járműveket, 15 mobiltelefont, 2 tabletet, 1 laptopot foglaltak le, 3 ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárás során több mint 300 tanút hallgattak ki. A tizenegy gyanúsított közül négyet tartóztattak le, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik