Belföld

Telex: Két nappal Schadl letartóztatása előtt figyelmeztethették Völnert a Karmelitában

SZAJKI BÁLINT 24.HU
SZAJKI BÁLINT 24.HU

A Telex információi szerint valóban szólhattak Völner Pál igazságügyi államtitkárnak arról, hogy nyomozás folyik Schadl György ellen, csakhogy ez nem fél évvel a letartóztatása előtt történhetett, mint ahogy azt Magyar Péter az ügyészségen állította, hanem az őrizetbe vétele előtt két nappal, 2021. november 3-án.

A lap szerint aznap behívatták a Karmelita Kolostorba Völnert, akit minden bizonnyal ekkor figyelmeztettek arra, hogy megfigyelik a végrehajtók elnökét. Ezt támasztja alá, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint ettől a naptól változás állt be Völner és Schadl viszonyában. A Völner a budai Várban tett látogatása utáni első telefonbeszélgetésükben igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet a politikus.

2021. október végén Schadl találkozni akart négyszemközt Völner Pállal, akinek akkor már – az ügyészség szerint – hónapok óta rendszeresen adott át több millió forintos összegeket készpénzben. November 4-ére eleve meg volt beszélve egy találkozójuk négyesben két ismerősükkel, de Schadl ragaszkodott hozzá, hogy előtte valamikor négyszemközt is egyeztessenek, a nyomozók szerint azért, mert Schadl ismét pénzt adott volna át az államtitkárnak.

Völnernek november 3-án szerdán az Országos Bírósági Tanács (OBT) ülésére kellett mennie, állítása szerint ez délután ötig szokott tartani, ezért megbeszélték, utána öt körül találkoznak a MOM Parknál. Október 29-én még kedélyesen beszélgetve fixálták le a találkozó időpontját, abban állapodtak meg, hogy ha Völner látja már az OBT-ülés végét, SMS-t küld Schadlnak.

A SMS azonban nem akart megjönni Völnertől, végül Schadl felhívta az államtitkárt. Telefonbeszélgetésük egy percig tartott, és Völner úgy tett, mintha nem is tudná, Schadl miről beszél. A beszélgetés nagyjából így hangzott:

„Völner: Szervusz! Akkor holnap találkozunk a megbeszélésen, jó?

Schadl: Halló! Rosszkor hívlak?

V: Hm. Figyelek.

Sch: Csak annyit szerettem volna, hogy pótoljuk valahogy. Vagy hogy legyen?

V: Szerintem holnap úgyis összefutunk az értekezleten, akkor majd tudunk egyeztetni. (…)

Sch: Baj van? Vagy?

V: Nincs, nincs, csak le kellett jönnöm Esztergomba, mert közbejött egy dolog.

Ezek után megegyeztek, hogy másnap találkoznak, akkor áttárgyalják az egészet, és lerakták a telefont. A beszélgetésben Völner tehát végig úgy tett, mintha nem tudná, hogy aznapra találkozót beszéltek meg, és nem is volt hajlandó válaszolni Schadl ezzel kapcsolatos kérdéseire. Schadl pedig értetlenkedett, amiért Völner nem válaszolt, és nem volt hajlandó megmagyarázni, miért nem írt vagy mondott neki semmit.

Arról, hogy másnap végül találkoztak-e, nincs információ, ám két nappal később, november 5-én délután Schadl a felesége és több tízezer euró társaságában megpróbált Dubajba repülni, ez azonban nem sikerült neki, a repülőtér parkolójában elkapták őket.

A lap szerint megbízható forrásokból kaptak információt arról, hogy november 3-án Rogán Antal rendelte be Völnert a Karmelitába, és az államtitkár valóban járt is a Miniszterelnöki Kabinetirodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik