Belföld

Ötven iskolás és óvodás kivégzését tervezte a meg nem értett miskolci fiú, vádat emeltek ellene

Emberölés előkészülete miatt állítja bíróság elé a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség azt a 17 éves fiút, aki azt tervezte, hogy tömegmészárlással járó iskolai lövöldözést fog végrehajtani.

A vádirat szerint a fiatal 2022 őszétől tavaly januárig rendszeresen beszélt arról az osztálytársainak, hogy lövöldözni szeretne egy iskolában, vagy repülőtéren, s olyan helyszíneken, ahol sok ember tartózkodik. Ezt pedig azért szeretné elkövetni, mert a társadalom nem érti meg őt, ezért traumát akar okozni az embereknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a volt általános iskolájában, az aktuális középiskolájában tervezte végrehajtani a lövöldözést, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna.

Előkészületként videókat készített az oktatási intézményekben. És internetről igyekezett felderíteni, hogy hogyan juthatna legálisan vagy illegálisan fegyverhez, illetve ennek sikertelensége esetén házilag, hogy tudna lőfegyvert vagy bombát előállítani. Közösségi oldalakon folytatott beszélgetéseket arról, hogy milyen ruhát fog viselni, hogyan hatol be az osztálytermekbe, minimum húsz, akár ötven diákot megölne.

Tavaly márciusban rendszeresen rákeresett olyan internetes platformokra, ahol iskolai lövöldözésekről olvasott, cselekménye befejeztével öngyilkos akart lenni, vagy a rendőrökkel lövette volna agyon magát. A fiú tagadta az emberölés előkészülete bűncselekmény elkövetését az elfogását követő gyanúsítotti kihallgatása során.

Azt mondta, nem kívánt senkit sem megölni és fegyvert sem akart szerezni. Állítása szerint komoly pszichés problémákkal küzd, és szerinte erre vezethetők vissza a bejegyzései. Az ügyészség javítóintézeti nevelést kért a büntetlen előéletű fiatalra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik