Belföld

Átírja a névviselés szabályait a kormány

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Mejelent a kormány honlapján Navracsics Tibor tárcájának javaslata.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná, miután – a névváltoztatási ügyekben illetékes fővárosi kormányhivatal bevonásával – megvizsgálta a névviselést érintő adateltérések okait, lehetséges megoldásait. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a családi név (vezetéknév) korrekcióját, de lenne változás az utóneveknél is.

Például azokban az esetekben, amikor egy állampolgár az anyakönyvbe korábban bejegyzett „ä” betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban. Az „ä” betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi bejegyzésébe bejegyzett „ä” betű bejegyzését.

Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betűt
tartalmazó családi nevet nem kívánja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az ä betű
anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell.

Akinek eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa nevét. A születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik. A szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyermeke nevére is kiterjed.

A változtatások érintik az utóneveket/keresztneveket. Főszabály szerint jövőben két utónevet lehet bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe. Akinek a régebbi anyakönyvében kettőnél több utóneve van, el kell majd döntenie, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt akarja használni. A Navracsics Tibor minisztériumának javaslata szerint a keletkezési évet követően 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv. Ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.

Kapcsolódó
Kijött a friss lista, bebetonozták a helyüket a legnépszerűbb keresztnevek 2023-ban
Egy-egy új név szerepel a fiúknál és a lányoknál is a top 10-es listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik