Belföld

Lázár Jánoshoz fordultak a pórul járt lakástulajdonosok

Adrián Zoltán / 24.hu
A Duna Terasz Grande lakástulajdonosai tüntettek a ingatlanjaik elhúzódó birtokbavételi ügye miatt a Marina parton 2024. március 1-jén.
Adrián Zoltán / 24.hu
A Duna Terasz Grande lakástulajdonosai tüntettek a ingatlanjaik elhúzódó birtokbavételi ügye miatt a Marina parton 2024. március 1-jén.

Lázár János építési és közlekedési miniszterhez fordultak a panaszaikkal a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóprojekt („DTG Projekt”) lakásainak leendő tulajdonosai, mivel patthelyzet alakult ki a lakásokat értékesítő beruházó cég és a generálkivitelező vállalkozások között, ami miatt a lakásvásárlók nem tudnak beköltözni otthonaikba.

Az ügyről korábban már többször is beszámoltunk. Mint megírtuk, a beruházó és a kivitelező jogi és elszámolási vitája miatt hónapok óta nem tud beköltözni több mint ezer ember Budapest legnagyobb lakóparkjába. A vevők nemrég egy nyilatkozatot kaptak a DTG-től, melyet, ha aláírnak, akkor megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, és elindul a folyamat, amelynek végén a nevük tulajdonosként rákerül a tulajdoni lapra. Ugyanakkor kapnak egy fizetési felszólítást is az utolsó vételárrészlet befizetéséről, aminek a teljesítésére 30 nap áll rendelkezésükre. A probléma ezzel az, hogy sok vevőnek az utolsó részletet az OTP lakáshitele biztosítja, a bank viszont leállította a hitel folyósítását.

Mivel a jelenlegi állapot a vevők számára teljes mértékben kilátástalan, egyedül Ön, rendkívüli kormányzati beavatkozással tudja feloldani a felek (Duna Terasz Grande Kft. eladó és KÉSZ Építő Zrt. generálkivitelező) közötti ellentétet azzal, hogy záros határidőn belül tárgyalóasztalhoz ülteti őket

– írják a pórul járt ingatlantulajdonosok Lázár Jánosnak. Hozzáteszik, ezt a tárgyalást meg kell előznie a KÉSZ Építő Zrt. helyszínről történő levonulásának, hiszen „jelenleg ez lehetetleníti el a birtokbaadást és ezen keresztül közel 1 500 magyar állampolgár életét.”

Családbarát kormányunk van ma Magyarországon, akinek első helyen szerepel, hogy biztosítsa a családoknak és a családot tervezőknek az otthonteremtést, ezért fordulunk bizalommal Önhöz. A kormány intézkedéseinek fő üzenete az elmúlt évek alapján a családok védelme, de hogyan tudna egy család létezni és működni biztonság nélkül? Továbbá hogyan lehetünk biztonságban otthon nélkül? A DTG Projekt körül kialakult sajnálatos helyzet most megfelelő alkalmat teremtett arra, hogy a kormány kiálljon a családok és a családteremtést segítő, támogató intézkedések (csok, illetékmentesség, stb.) mellett

– győzködik a nyílt levél aláírói a minisztert.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ezt követően részletesen leírják milyen lépések vezettek a jelenlegi patthelyzet kialakulásáig. „A DTG Projekt kálváriájában érintett 790 család helyzetét most, azonnali hatállyal kell megoldani, nem várhatunk vele évekig! (…) A projekt jelenleg 790 család szenvedésének jelképe. Reméljük nem jutunk el oda, hogy 790 család tragédiáját jelentse. Előre is köszönjük szíves segítségét és közbenjárását!” – zárul a Duna Terasz Grande leendő tulajdonosainak nyílt levele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik