Belföld

Beleszállt a DK a Kutya Pártba: „Kovács Gergely elvesztette az igazmondási képességét”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

„Kovács Gergely partizános interjújában humora mellett láthatóan igazmondási képességét is jórészt elvesztette” – reagált a DK a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnökének szavaira a Telexnek.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Kovács Gergely az interjúban azt mondta:  végül lehet, hogy mégsem lesz ellenzéki előválasztás Budapest XII. kerületében, mert a Demokratikus Koalíció nem ment bele a feltételekbe, és így már a Momentum sem tartja megfelelőnek a korábban megbeszélt feltételeket. Kovács azt is mondta, jelenleg nem áll túl jól a hegyvidéki előválasztás megszervezése. Mint mondta, amikor az előválasztási tervekről egyeztettek az ellenzéki pártokkal, akkor a DK-t alapból kihagyták ezekből a megbeszélésekből. „Azt gondoltuk, hogy a DK majd nem tud mit csinálni, és elfogadja a helyzetet. Igazából nekem minden feltétel végig nagyjából oké volt, amit ott mondtak. Az egész másfél hónapos tárgyalássorozat azért volt, mert nem tudtak megegyezni a preferenciális dolgokban” – árulta el.

Kovácsék elképzelése szerint ha ő nyerné az előválasztást, ő lenne az ellenzéki polgármesterjelölt a fideszes Fonti Krisztinával szemben, és az egyéni választókerületek többségében is az MKKP indítana jelölteket. Magyarán választási győzelem esetén előfordulhatna, hogy az MKKP többséget szerez a XII. kerületi képviselőtestületben.

Reakciójában a DK azt írta: támogatják, hogy a XII. kerületben is előválasztás döntsön a közös ellenzéki polgármesterjelölt személyéről, azt azonban elutasítják, hogy az előválasztás győztese nevezhesse meg az egyéni jelöltek kétharmadát. Hangsúlyozták: Kovács állításával ellentétben „nemcsak a DK, hanem az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik sem fogadta ezt el. Ezen pártok mindezt hivatalos levélben megírták a Kutyapárt elnökének” – fogalmaznak válaszukban. Mindennek egyszerű oka van szerintük.

Elképesztően antidemokratikus lenne az, hogy egy párt, vagy egy személy dönthetne hét párt közös képviselőjelöltjeinek személyéről.

A DK szerint a Kutyapárt elnökének írt levélben a pártok egyértelműen kiállnak az előválasztás mellett, ezért szerintük nincs igaza Kovácsnak, amikor azt mondja, hogy hogy akár a DK, akár mást párt ne akarna előválasztást. „Ugyanakkor azt is világossá teszik a levélben, hogy az előválasztás győztese nem szerezhet jogot arra, hogy egyszemélyben döntsön a képviselőjelöltek kétharmadáról – egy demokratikus eljárásban, amit az ellenzék a Fidesszel szemben képvisel, ez lehetetlen lenne.”

Kapcsolódó
A Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerint végül lehet, hogy nem lesz előválasztás a XII. kerületben
Miközben Kovács Gergely szerint majdnem feláldozta az egész pártot azért, hogy el tudjon indulni az előválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik