Élő Belföld

Orbán az EP-választásra hangolt, Magyar Péter pártot alapít, Karácsony visszafoglalná a hazát

Szajki Bálint /24.hu, Mohos Márton / 24.hu, Varga Jennifer / 24.hu
Szajki Bálint /24.hu, Mohos Márton / 24.hu, Varga Jennifer / 24.hu
Élő hírfolyamunk a nemzeti ünnep eseményeiről.
  • Szuverenista fordulatot vetített előre ünnepi beszédében a miniszterelnök, aki a Nemzeti Múzeum előtt a júniusi 9-ei EP-választásra hangolta híveit, miközben az önkormányzati választásról nem ejtett szót. Orbán Viktor azt mondta: el kell foglalni Brüsszelt.
  • Magyar Péter az Andrássy úton bontott zászlót, a tüntetésen Nagy Ervin szavalta el a Nemzeti dalt. Varga Judit volt férje bejelentette a Talpra, magyarok közösségének elindítását, és azt, hogy rövidesen a pártot is létrehozzák.
  • A Mi Hazánk a Pilvax közben, a Kétfarkú Kutya Párt a Szabadság hídon gyülekezett.
  • A fővárosi önkormányzat pártokkal és civil szervezetekkel együtt tartott  megmozdulást öt órától a Szabad sajtó úton. Ádám Zoltán, a Corvinus kirúgott tanára arról beszélt, szerinte a kegyelmi botrány a Fidesz őszödi beszéde. Videóüzenetet küldött Navalnij özvegye, a főpolgármester pedig többek közt azt mondta: Magyarország ugyan nem Oroszország, de közelít felé.

Véget ért Magyar zászlóbontása

A nagy bejelentés után a közönség búcsúzóul elénekelte a Nemzeti dalt, Magyarékkal a színpadon.

Közben nemzeti színű görögtüzek gyúltak a színpad előtt.

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Köszönjük, hogy eljöttetek, folytatjuk!

– üzente Magyar, a közönség pedig a „nem félünk” skandálásába kezdett.

A rendezvény hivatalos része ezzel véget ért, de Magyarral még lehet beszélgetni.

Mohos Márton / 24.hu

Ezt ígéri Magyar Péter

Ezt követően felsorolta 12 pontokba szedve az új erő ígéreteit, a független közmédiától a korrupció felszámolásán át a tanárok megbecsültségének helyreállításáig.

Innen is várom a közmédia meghívását élő adásba

– mondta Magyar, aki olyan gazdasági és életkörülményeket ígért, hogy a fiataloknak ne kelljen elköltözni. Bérlakás építési programot is hirdetett, ahogy a nyugdíjasok és a társadalom perifériáján élők megsegítése mellett is hit tett.

A magyar szuverenitás megvédése mellett konstruktív kapcsolatot javasol a NATO-val és az EU-val.

Nem ígérek örök életet és ingyen sört

– mondta Magyar, aki ezzel szemben olyan hazát ígér, ami itthon és külföldön is büszkének lehet lenni.

Már él a Talpra magyarok közösségének honlapja, hamarosan több száz aktivistájuk is aktivizálja magát, mondta.

Engem nem küldtek, hanem jöttem

– mondta Magyar, majd a közösség soraiba invitált mindenkit.

Ne feledjétek, hogy álmok nélkül nincs jövő

– mondta Magyar, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy higgyenek egymásban.

A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk

– szavalta végül közönségével Magyar Péter.

Mohos Márton / 24.hu

Törley Katalin: A szabadság egy ige, amiért tenni kell

Törley Katalin, a Kutyapárt és a Tanítanék Mozgalom EP-képviselőjelöltje azzal kezdte beszédét, hogy nem fog viccet mondani, és ezt az ígéret be is tartotta. Arról beszélt, hogy neki mit jelent a szabadság.

Nekem a szabadság a szabad, a kell és a lehet tudatos kezelése, önmagunk vállalása szégyen és magyarázkodás nélkül. A gyerekvállalás szabadsága, a párválasztás szabadság. A különbözőség elfogadása. Roma műsorvezetők megjelenése a közmédiában, a hatalom korlátozása, a döbrögik trónfosztása. Ady és Bartók, a rend és nem a csend, a tanítás. Nekem a szabadság, ha tükröt tarthatunk a hatalomnak. A szabadság egy ige, amiért tenni kell.

Az első lépés szerinte a szavazás. Az a vágya, hogy egy szabadabb, boldogabb, egyenlőbb országban élhessen. Számára ott kezdődik a szabadság, ahol van igazi gyermekvédelem.

Egy tanár az, aki képes a legtöbbet tenni a szabadságért

– mondta Törley Katalin a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium volt tanára.

Adrián Zoltán / 24.hu Törley Katalin

Magyar Péter pártot alapít

Létrehozzuk azt az erőt, amihez csatlakozhat minden magyar, aki a hazájáért akar tenni, mondta Magyar.

A mai napon útra indítjuk a Talpra, magyarok közösségét

– mondta Magyar, hozzátéve, hogy hamarosan megalapítják a közösséghez tartozó pártot is.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar: Oroszország az agresszor

Nem megkerülhető annak a kimondása, hogy ebben a konfliktusban az agresszor: Oroszország

– mondta Magyar, hangsúlyozva, hogy a területüket védő ukránok harca jogos, de nem nézhetjük el nekik a magyar kisebbség jogfosztását.

A háború kérdésében őszinte beszédre van szükség, mondta Magyar.

Nem lesz attól béke, hogy a propagandisták ezt naponta elmondják, tette hozzá, majd ráfordult a klímavédelemre. Szerinte tisztességes tájékoztatásra van szükség a helyi lakosoknak az akkumulátorgyárakról, és a legszigorúbb uniós előírásokat kell érvényesíteni.

Magyar tévesnek tartja azt az ellenzéki felfogást, hogy azon fáradoznak, hogy befagyasszák a hazánknak járó pénzeket. Ezekre a forrásokra szüksége van az országnak, de felügyelni kell az elköltésüket.  Csönd fogadja ezeket a sorokat, majd bizonytalan taps.

Magyarország és Európa nem elválaszthatók, bármilyen hibája is van az uniónak, mi ennek a klubnak vagyunk a tagjai, mondta Magyar. Ezt már jobban fogadták.

Kijelentette azt is, hogy az Orbán-kormány választáson legyőzhető. Ez akkor fog összejönni, ha feltűnik egy olyan politikai erő, amire érdemes szavazni. Magyar szerint ez talán hamarabb megtörténik, mint gondolnánk.

Baranyi Krisztina a Szabadság hídon: Egyetlen esélyünk, ha nem a saját kertjeinket, hanem a közösségi kertjeinket gondozzuk

Ebgondolat bánt engemet, tétlen, Fidesz-kormány alatt halni meg – ezzel kezdte beszédét Le Marietta, az MKKP EP-listavezetője. Szerinte a politikusok elfelejtették, hogy miért vannak. Úgy látja, hogy

itthon mindenki a Messiást várja, pedig csak több ezer szarlapátolóra van szükség, hogy ez az ország jobb legyen.

Azért megy Brüsszelbe, hogy elindítsa Európa „kutyapártosítását”. Nem intézményekről és bonyolult szabályokról akar vitatkozni, hanem cselekedni szeretne.

Majdnem annyian vagyunk, mint Magyar Péteren – ezt már Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester mondta. Szerinte már nem lehet olyan abszurd poént kitalálni, amit a kormány ne tudna túlszárnyalni. Baranyi szerint a Kutyapárt éppen azt csinálja, ami az eredeti tankönyvi definíció szerint a politikusoknak kell, például közösséget épít.

Szerinte az MKKP annak a kapujában áll, hogy megvalósítsa azokat, amiket megálmodott. Baranyi megérti a párt ijedtségét, de szerinte nincs miért aggódni.

Az ellenzék vezetői között számos fideszes módon működő politikus van, a Fideszt velük nem lehet leváltani. Nem csoda, hogy sokan elfordulnak tőlük

– mondta Baranyi. A polgármester szerint nem szabad elfordulni, tenni kell és meg kell védeni a szabad sajtót.

Egyetlen esélyünk, ha nem a kertjeinket, hanem a közösségi kertjeinket gondozzuk.

Adrián Zoltán / 24.hu Baranyi Krisztina
Adrián Zoltán / 24.hu

A délkelet-ázsiai ember, aki örömmel dugja kezét a vénaszkennerbe

Dúró Dórát a legismertebb női politikusként konferálták fel (és a legszebbként).

A Mi Hazánk politikusa beszédét azzal kezdte, hogy végtelenül ádáz harc dúl a hazafiak és a globalisták között. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a következő években dől el hazánk sorsa, a döntés mindezzel együtt az emberek kezében van.

Ezután két fiktív jövőképet festett fel az ország számára, amelyeket kiváltóképp erős nyelvi képek segítségével mesélt el.

  • Az egyik egy disztópikus történet volt egy budapesti vendégmunkás lakótelepen lakó délkelet-ázsiai emberről, aki örömmel dugja kezét a vénaszkennerbe, és minden nap a Hong Kong szupermarketbe jár, ugyanis már csak az működik a környéken.
  • Ezután egy általános iskolás lány fiktív naplóbejegyzését olvasta fel, ami a párt jövőképét ábrázolja többek között a családról és az országról.

A tét tehát, hogy melyik lesz Magyarország jövője. A Mi Hazánk többek között az emberek tisztességes megélhetésére, és a biztonságos élelmezésre építő országért dolgozik, mondta.

Globális diktatúra helyett építsünk egy szabad országot — fejezte be beszédét.

(A Dúró által lefestett jövőképekkel kapcsolatban később részletesebb bejegyzéssel jelentkezünk.)

Varga Jennifer / 24.hu

Magyar Péter: Őszülő halántékú, nyugdíjas korú, pocakos férfiak

A fiatalok elvándorlásáról, a született gyermekek számának csökkenéséről, a jövőképnélküliségről beszél Magyar Péter. Azt mondja, őszülő halántékú, nyugdíjas korú, pocakos férfiak döntenek mindenről, még a születések ügyéről is, hiszen eltörölték a szabad orvosválasztást.

Az új politika erő egyik legfőbb célja lesz olyan életlehetőségeket kialakítani, hogy a fiatalok akarjanak és merjenek gyermeket vállalni – mondja. Bérlakások építését is szükségesnek tartja. Azonnali radikális változásokat sürget az oktatásban és az egészségügyben, a szociális szférában, így az oktatás szabadságának visszaállítását, bérrendezést, szűrővizsgálatokat, önálló szakminisztériumokat.

Kitér arra is, hogy a kormány tagjai a kegyelmi botrány kitörése óta nem kértek bocsánatot a bicskei áldozatoktól.

Leköpték a momentumos politikust és letépték a kokárdáját

Leköpték Bedő Dávidot, a Momentum országgyűlési frakcióvezetőjét és letépték a kokárdáját március 15-én, miután Orosz Annával, a Momentum frakcióvezető-helyettesével azt a kérdést akarták feltenni Bayer Zsoltnak, hogy szerinte ki a valódi felelős a pedofilbotrányban.

Bede Zsolt azonban az útjukat állta, kitépte a pólót a kezükből, majd letépte Bedő Dávid kokárdáját és leköpte a momentumos politikust.

Az esetről videó is készült:

Polt Péter leváltását ígéri Magyar

Az uniós pénzek felhasználásának szigorúbb ellenőrzését ígéri Magyar Péter, és azt, hogy ha addig nem távozik, hatalomra jutva leváltják Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a vádhatóság politikai befolyástól mentesen dolgozzon.

Magyar Péter: Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez

Magyar kifejtette: a magyarok nem kérnek sem az országot hűbérbirtokként kezelő kormányoldalból, sem az ellenzékből.

Egy évtized alatt az uniós támogatások ellenére hazánk az EU második legszegényebb és legkorruptabb országa lett. Eközben kialakult egy kör, ahova csak százmilliárdos vagyonnal lehet bekerülni, mondta. Magyar szerint a hazai kis-és középvállalatok és gazdák napról napra élnek, a kormány pedig a multiknak játssza ki az országot.

Ígérem nektek, hogy nem fogjuk hagyni, hogy pillanatnyi haszonszerzés érdekében kijátsszák unokáink jövőjét

– mondta Magyar, aki szerint hazánk a legszegényebbek között marad a kontinensen, a leggazdagabb oligarcharéteggel, ha még egy uniós ciklus pénzeit hagyjuk elfolyni.

Az új kormánynak első lépésnek kell legyen, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez

– fogalmazott Magyar, nagy taps volt a jutalma.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar Péter beszél

A propagandasajtó lejárató idézeteivel (áruló, kétségbeesett, focistafeleség) vezették fel Magyar Pétert.

„Most pedig következzen, aki miatt megtelt az Andrássy út!” – mondta végül Péter Petra Magyar Péterről, akit hatalmas üdvrivalgás fogadott a színpadra lépve.

Először ő is Petőfit idézett, majd ráfordult a beszédére. Mint mondta, a márciusi ifjakat kezdetben senki sem vette komolyan, de hittek az igazukban. Tudták, hogy az első lépés a legnehezebb, de aztán az egész ország mögéjük állt.

A magyar nemzet többsége bizonyos nemzeti minimum mentén együtt tudott dolgozni

– mondta Magyar, aki szerint ideológiai meggyőződések ide vagy oda, mind elsősorban magyarok vagyunk, és egy szuverén, modern, európai Magyarországot akarunk építeni.

„Magyarország nem a Rogán Antalok, Tiborcz Istvánok, oligarchák, de még csak nem is a Döbrögik országa” – mondta Magyar.

„Az ország legismertebb történésze”

Így konferálták fel a Mi Hazánk rendezvényén Borvendég Zsuzsannát, aki a párt EP-listájának harmadik helyén szerepel, a szimbolikus pozíciót betöltő Toroczkai és Dúró Dóra mögött. Borvendég az előttük álló itthoni és világméretű politikai kihívásokról és feladatokról tartott intenzív beszédet, majd egy operetténekes elénekelte a Bánk bánból a Hazám, hazám című dalt.

A Pilvaxhoz áthallatszik a közeli ellenzéki esemény zaja.

Varga Jennifer / 24.hu Borvendég Zsuzsanna

Sűrűsödik a tömeg a Szabadság hídon

Menjetek és nézzétek meg a Petőfi-filmet. Vagy csak értékeljétek az IMDB-n

– mondta Tóth Imre humorista a Kétfarkú hídfoglalásán. Hamarosan kezdődnek a beszédek, a rendezvényen felszólal:

  • Le Marietta – a Kutyapárt EP-listavezetője
  • Baranyi Krisztina – Ferencváros polgármestere
  • Törley Katalin – a Kutyapárt és a Tanítanék mozgalom EP-képviselőjelöltje
  • Döme Zsuzsanna Suzi – társelnök, Ferencváros alpolgármestere
  • Kovács Gergely – társelnök, a XII. kerület polgármesterjelöltje

Igazából most kezd sűrűsödni a tömeg a Szabadság hídon, de azért azt nem lehet állítani, hogy sokan vannak.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Több mint 50 ezren követik a tüntetést Magyar Péter oldalán

A Székely Mihály utcáig ér az Andrássy út elején felállított színpadnál induló tömeg, de a Facebookon még nagyobb az érdeklődés Magyar Péter tüntetése iránt: az oldalán több mint 50 ezren nézik már az élő közvetítést.

Szajki Bálint / 24.hu

Nagy Ervin a Nemzeti dalt szavalja

Nagy beleéléssel, amit jutalmaz is a Magyar-féle tüntetés közönsége.

Éljenek a szabad magyarok!

– mondta a végén a színész. Nagy tapsot kapott.

Mohos Márton / 24.hu Nagy Ervin

Nagy Ervin jön

Most a Tavaszi szelet énekli két nő és egy férfi. Őket nem konferálták fel, így nem tudni kik lehetnek, de ez a kisebb rejtély a rendezvényen.

Gyere, Peti!

– kiabálta valaki.

De nem ő jön, hanem Nagy Ervin.

Grundtner: Új abszolutizmus épül Magyarországon

A Mi Hazánknál megváltozott a felszólalók sorrendje, ezért először Grundtner András mondta el beszédét.

Grundtner azzal kezdte, hogy mikor a párt felkérte főpolgármester-jelöltnek, sokan kérdezték, minek is indulnak itt, majd Horthyt idézve mondta, hogy a város vörös rongyokba öltözött. Szerinte a Habsburg abszolutista monarchia működése igencsak hasonlít a mai magyar kormány működésére.

Kijelenthetjük, Magyarországon új abszolutizmus épül.

Ezért eljött az idő – folytatta –, hogy a nemzeti radikálisok újabb nemzeti forradalmat indítsanak, de nem fegyverrel, mert több honfivért nem önthetnek, és azért sem, mert a nemzeti radikálisok amúgy sincsenek sokan. Az a feladatuk, hogy világosságot hozzanak honfitársaik fejébe, ahogy Budapesten, úgy az egész országban is.

Grundtner ezért harcba hívja Budapesten a nemzeti erőket, a harcias ifjúságot, a radikális értelmiséget, hogy hozzanak fényt a honfitársak fejébe. Elmondása szerint pontosan ez történt 1848-ban, ezen a napon a fővárosban.

Varga Jennifer / 24.hu

Kommenteket szavalnak

Ez az ellenzéki slameléshez képest máris egy érdekes innováció. Madarász Éva és Epres Attila színészek olvasnak fel a Magyar Péternek küldött lelkesítő kommentekből, üzenetekből.

Ezek aligha meglepő módon jól rezonálnak a közönséggel.

Kálóczi Réka énekel

Ő már nem felvételről, hanem a színpadról.

Az énekesnő a Vén Európát adja elő a Magyar-tüntetésen. Aki nem ismeri a dalszöveget, de vele énekelne, annak sem kell elkeseredni, a kivetítőn olvashatók a sorok.

Mohos Márton / 24.hu Kálóczi Réka

Hol tart a 12 pont?

A Pilvaxnál kezdésként a Mi Hazánk szimpatizánsai elénekelték a himnuszt, amit a színpadról Vári-Kovács Péter színész vezetett. Ezután a műsorvezető felhívta a figyelmet, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján emlékezünk, majd elkezdte sorra venni, hogy a márciusi ifjak 12 pontjának megvalósulása hogyan áll ma.

Varga Jennifer / 24.hu Vári-Kovács Péter

Cserhalmi György beszél

Na, de nem úgy. A színművész 1989-es Szabadság téri beszédét játsszák Magyar tüntetésén.

A tömeg tapssal nyugtázza a rendszerváltók követeléseit.

Olvasói sztorik