Élő Belföld

Orbán az EP-választásra hangolt, Magyar Péter pártot alapít, Karácsony visszafoglalná a hazát

Szajki Bálint /24.hu, Mohos Márton / 24.hu, Varga Jennifer / 24.hu
Szajki Bálint /24.hu, Mohos Márton / 24.hu, Varga Jennifer / 24.hu
Élő hírfolyamunk a nemzeti ünnep eseményeiről.
  • Szuverenista fordulatot vetített előre ünnepi beszédében a miniszterelnök, aki a Nemzeti Múzeum előtt a júniusi 9-ei EP-választásra hangolta híveit, miközben az önkormányzati választásról nem ejtett szót. Orbán Viktor azt mondta: el kell foglalni Brüsszelt.
  • Magyar Péter az Andrássy úton bontott zászlót, a tüntetésen Nagy Ervin szavalta el a Nemzeti dalt. Varga Judit volt férje bejelentette a Talpra, magyarok közösségének elindítását, és azt, hogy rövidesen a pártot is létrehozzák.
  • A Mi Hazánk a Pilvax közben, a Kétfarkú Kutya Párt a Szabadság hídon gyülekezett.
  • A fővárosi önkormányzat pártokkal és civil szervezetekkel együtt tartott  megmozdulást öt órától a Szabad sajtó úton. Ádám Zoltán, a Corvinus kirúgott tanára arról beszélt, szerinte a kegyelmi botrány a Fidesz őszödi beszéde. Videóüzenetet küldött Navalnij özvegye, a főpolgármester pedig többek közt azt mondta: Magyarország ugyan nem Oroszország, de közelít felé.

Felvonták a nemzeti zászlót

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, péntek délelőtt Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A lobogót Sulyok Tamás köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel az Országház előtt. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

A térre a napos időben sokan kilátogattak, a nézelődők többsége nemzeti színű kokárdát viselt, néhányan piros-fehér-zöld zászlókat lengettek az MTI tudósítása szerint.

Az ünnepélyes zászlófelvonást követően huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A Nemzeti Múzeumban pénteken 14 órától, majd szombaton és vasárnap egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat. Az érdeklődők pénteken 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthetik az Országházban a Szent Koronát.

A nemzeti ünnep napján, valamint szombaton és vasárnap 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.

Dobrev: Nem a mai Magyarországért rántottak kardot a márciusi ifjak

Nem a mai Magyarországért rántottak kardot a márciusi ifjak Dobrev Klára, a DK EP-képviselője szerint, aki már reggel elmondta ünnepi beszédjét. A stúdióban rögzített beszédében a mai és az 1848-as közállapotokat hasonlította össze.

„Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ez a három szó állt azokon a röplapokon, amelyek 176 éve felforgatták Magyarországot, és megmutatták a világnak, hogy mit kíván a magyar nemzet. Az egyenlőség volt az első szó a 12 pont alatt, amely kifejezte, hogy miért küzdenek a magyarok. Törvény előtti egyenlőségért, mert csak akkor vagyunk nemzet, csak akkor vagyunk haza, ha mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak és senki sem áll a törvények felett.

Ma egy olyan rendszerben élünk, amely ennek az értéknek a tagadására épül. Egy olyan rendszerben élünk, amelynek a lényege, hogy a hatalmasok bármit megtehetnek, akár a legsúlyosabb, legviszolyogtatóbb bűnöket is elkövethetik érdemi következmények nélkül. Egy olyan rendszerben élünk, ahol a törvény nem minket véd, hanem tőlünk véd, méghozzá azokat a kiváltságosokat, akik a törvényeket hozzák.

Ha ma megkérdezhetnénk a márciusi ifjakat, hogy egy ilyen országért lázadtak-e föl, ezért kötöttek-e kardot, ezért tettek-e kockára mindent, biztosan azt válaszolnák, hogy nem! Mert a közös hazában közös a törvény, közös a teherviselés és közös a felelősség. Ezt a közös hazát vette el tőlünk ez a hatalom. Európa nagy reménységéből Európa sereghajtója lettünk, a rendszerváltáskor irigyelt győztes magyarokra ma vesztesként tekintenek a világban” – mondta Dobrev, aki azt üzente hogy együtt tudunk véget vetni ennek a rendszernek.

Olvasói sztorik