A következő élő közvetítés része Orbán az EP-választásra hangolt, Magyar Péter pártot alapít, Karácsony visszafoglalná a hazát

Karácsony: Akik ma Putyint választják Navalnij helyett, azok nem a szabadságért harcolnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Navalnijt a világ szabadabbik részén mindenki tisztelte, aki annyira szerette a hazáját, hogy hazament meghalni, mert tudta, hogy a putyini Oroszországban börtön és halál várt rá – kezdte beszédét Karácsony Gergely, felidézve, hogy amikor a magyar parlamentben az ellenzéki képviselők egy perces csenddel emlékeztek Navalnijra, a kormánypárti képviselők.

Akik ma Putyint választják Navalnij helyett, akármiről szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén (…) akármennyi pénzt költenek a forradalomról szóló kurzusfilmre, azok nem a szabadságért harcolnak.

Magyarország nem Oroszország, még, de napról napra közelít felé – folytatta a főpolgármester. Itt az ideje, hogy mi is elkezdjük visszafoglalni a saját hazánkat – emelte ki. „Tisztelet a bátraknak, tisztelet Ádám Zoltánnak (…) a diákoknak (…) akik nem várnak másra, akik kiállnak magukért és mások igazáért”, például a bicskei gyermekotthon két volt nevelőjének, akik hajlandók voltak elmondani bő tíz évvel ezelőtt az akkori fenntartónak, a fővárosi önkormányzatnak, hogy mi zajlik a falak mögött. „Akkor nem hallgattak rájuk”, de tíz évvel később beleremegett a rendszer.

Reménytelen helyzetben élő emberekkel a kormány nem foglalkozik,

húzta alá Karácsony, miután felsorolta, hogy a társadalom számos szegmensének nehézségeivel nem foglalkozik a Fidesz. „De a kegyelmi üggyel a rendszer leleplezte magát, és egyszer vége lesz”, bár azt a főpolgármester sem tudja megmondani, hogy mikor.

Szajki Bálint / 24.hu

Mi más rendre vágyunk, vagy igaz világ lesz, vagy nem lesz itt semmi,

idézte Ady Endrét, aki Táncsics Mihályra emlékezett így.

A nemzet fővárosának lenni különleges felelősség, ahol akkor is őrizni kell a szabadság lángját, ha máshol már elaludt. „Ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság (…) de a köztársaság nem veszett el teljesen”, ott van a diákoknál, a szakszervezetekben, a sok ezer civil közösségben, a polgárjogi mozgalmakban.

A köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban.

Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalom, hanem a budapestiek, jelentette ki Karácsony, és ha azt mondjuk, hogy Budapest köztársaság, akkor nem elfordul az országtól, hanem menedéket nyújt, addig, amíg mindenhol sikerül visszaállítani a köztársaságot.

A főpolgármester szerint nem csak a kormánnyal vagyunk egyre inkább elégedetlenek, de sokan az ellenzékkel is, és bevallja, hogy ő is többet várt maguktól. A júniusi választások nem a pártokról fognak szólni, hanem a jövőről, miközben a kormánypártok semmilyen jövőképet nem nyújtanak, csak hadakozni akartak.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje [Szentkirályi Alexandra] főpolgármesteri-helyettesi ideje alatt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kitüntette a bicskei gyermekotthon igazgatóját.

Ezzel szemben az ellenzék olyan várost épít, amely mindenki otthona lesz, ezért kell elmenni szavazni június 9-én, hogy Budapest továbbra is a szabadság őre maradjon.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik