Belföld

A fideszeseket is felháborította a kegyelmi botrány

Farkas Norbert / 24.hu
Novák Katalin gratulál Orbán Viktor miniszterelnök eskütétele után az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.
Farkas Norbert / 24.hu
Novák Katalin gratulál Orbán Viktor miniszterelnök eskütétele után az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.

Kis túlzással a kegyelmi botrány egyesítette az országot, betemette az árkokat: a Publicus felmérése szerint minden társadalmi csoportot felháborította, hogy kegyelmet kaphatott a bicskei gyermekotthon pedofilsegítő igazgatóhelyettese, K. Endre. Az összes megkérdezett 80 százaléka tartotta felháborítónak mindezt, még a kormánypárti szavazók 62 százaléka is így nyilatkozott. A bizonytalanoknál 79 százalék volt ez az arány, az ellenzékieknél pedig 97 százalék. Akik nem tartják felháborítónak az ügyet, azok a megkérdezettek egytizedét teszik ki, a fideszeseknél is csak minden negyedikük lépett volna ezen szó nélkül.

A kegyelmet adó köztársasági elnök, Novák Katalin lemondása körül is szinte teljes az egyetértés, a megkérdezettek 76 százaléka nyilatkozta ezt. A fideszeseknél is majdnem kétharmados az ezzel egyetértők aránya, 64 százalék, az ellenzékieknél 90 százalék – írta a felmérést ismertető Népszava.

Novák lemondását annak ellenére gondolják helyesnek, hogy a többség szerint nem is saját döntése alapján kegyelmezett meg K. Endrének. Csupán 17 százalék véli úgy, hogy ő önállóan hozta meg a botrányos kegyelmi döntést, ez az arány a Fidesz híveinek körében a legmagasabb, 31 százalék.

A legnagyobb véleményszakadék a miniszterelnök botrányban betöltött szerepét illetően van az ellenzékiek és a Fidesz szavazói között. Míg az ellenzékiek 90 százaléka szerint Orbán Viktor tudott arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a kormánypárt híveinek csupán 23 százaléka vélekedik így, viszont elég magas, szintén 23 százalék a bizonytalanok aránya a körükben. Arra a kérdésre, hogy vajon Orbán Viktor felelőssé tehető-e a kegyelmi botrányért, a Fidesz szavazónak 12 százaléka válaszolt igennel, szemben az ellenzékiek 86 százalékával, ami azt jelenti: összességében majdnem minden második ember szerint volt szerepe az ügyben (49 százalék). A kormánypártiakat leszámítva minden csoportban jelentős kisebbségben vannak azok, akik úgy gondolják, lezártnak tekinthető a kegyelmi botrány – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik