Belföld

Elrettentő büntetést kaptak a mohácsi exrendőrök, akik lefújták, megalázták és fejbe rúgták a hajléktalanokat

Két év három hónap letöltendő börtönre és pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa azt a két mohácsi exrendőrt, akik ok nélkül lefújták, fejbe rúgták és megalázták a hajléktalanokat. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a két férfit két évre eltiltották a közügyektől is.

A vádirat szerint a húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.

Egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején, majd pár nap múlva a sértett kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bírták rá, hogy “léggitározzon” és énekeljen.

Erről az egyik rendőr videófelvételt készített, amit elküldött egy mohácsi kollégájuknak, az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, de a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amivel ő is bűncselekményt követett el. A rendőrök egy másik alkalommal az áldozatukat és egy másik hajléktalant könnygázspray-vel indok nélkül lefújtak, egyiküket az egyik egyenruhás lábon rúgta, amit szintén levideóztak.

A bántalmazással vádolt két volt rendőr részbeni beismerő vallomást tett a nyomozati szakban, a bűncselekményről tudomást szerző, de azt nem jelentő vádlott viszont mindent beismert. A rendőri testülettől fegyelmi úton eltávolított két rendőr két év felfüggesztettet kapott tavaly októberben elsőfokon azzal, hogy a volt járőrvezetőnek 225 ezer a társának pedig 150 ezres pénzbünetést is fizetnie kell.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa helyt adott a másodfokú katonai ügyészi indítványnak: a leszerelt járőrvezetővel szemben a katonai vétség miatt folytatott büntetőeljárást megszüntette, egyben súlyosításul – a kiszabott pénzbüntetések érintetlenül hagyásával – mindkét elkövetőt 2 év és 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta.

Az ítélet az egykori járőrtárs esetében jogerős, míg bűntársa esetében védelmi fellebbezés folytán harmadfokú eljárásban a Kúrián folytatódik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik