Belföld

„Hisztériakeltés” – a valóság tagadásával reagált Fonyód polgármestere a vízpart lezárására

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Nem gondolom, hogy bárki le akarja zárni ezt a területet. Nem tudom, mi ennek a hisztériakeltésnek az oka. Nem látom okát annak, hogy bármilyen feltételezésből kipattant információ, aminek nincs alapja, az embereket félrevezesse. Nincs értelme ilyen, nem valós tényeken alapuló téves híreknek

– így nyilatkozott a Fonyód Médiának Hidvégi József a település fideszes polgármestere, miután a 24.hu megírta, hogy az állam megszerzi a gyerektábor előtti partszakaszt az Erzsébet-táborok alapítványának, mely le is zárja majd ezt a másfél kilométeres területet.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány egyértelműen fogalmazott a 24.hu-nak küldött válaszában, nem tervekről, hanem tényekről adtak tájékoztatást:

A tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

A polgármester a helyi médiának adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a terület jelenleg az önkormányzat tulajdona, és ők nem tervezik lezárni, és ezt senki nem is kérte a városvezetéstől. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a terület valóban a tulajdoni lap szerint még az önkormányzaté, csakhogy a Magyar Közlönyben tavaly év végén megjelent, hogy a vízparti részt az önkormányzat elcseréli három állami terültre.

Varga György / MTI

Ez is szóba került a helyi médiának adott polgármesteri nyilatkozatban, Hidvégi József szerint viszont a csereszerződések „még nem köttettek meg.” Majd így folytatta: „most tudtam meg én is, hogy megszületett annak a lehetősége, hogy ezeket a megállapodásokat az önkormányzat megkösse.”

A polgármester és a 24.hu-nak korábban nyilatkozó alpolgármester is lehetőségről beszél, csakhogy a decemberi Magyar Közlönyben ennél sokkal egzaktabban fogalmaznak:

az állam tulajdonában levő Fonyód belterület 10232/4 helyrajzi számú, kivett közpark megnevezésű ingatlant (…) a jövő nemzedékének védelme érdekében, gyermek- és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatok, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési, lebonyolítási, oktatási és képzésszervezési teendők ellátásának elősegítése érdekében ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni.

Ahogy azt megírtuk, az alapítvány egy magánutat is igyekszik megszerezni a tábor környékén, Fonyód keleti végénél. A polgármester az interjú egy pontján már arról beszélt, hogy „lehet, valaki nem tudta, melyik az északi és melyik a déli oldal, és ez gerjesztette ezt a hírt.” Habár Hidvégi ezt nem tartotta kizártnak, valójában mégis ki lehet zárni, ugyanis egyrészt az Erzsébet-táborok alapítványa a tábor mellett „közvetlenül elterülő partszakasz” lezárásról írt, másrészt pedig cikkünk két napja jelent meg, és a tábor részéről senki nem jelezte azóta sem, hogy félreértés történt volna.

Az alapítvány egyébként napok óta nem válaszol arra a kérdésünkre, hogy tájékoztatták-e az önkormányzatot a lezárásról. Ma újabb kérdéseket küldtünk nekik, amennyiben ezekre választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik