Belföld

Hónapok óta zárva van az egy évvel ezelőtt átadott encsi tanuszoda

Varga György / MTI (Illusztráció)
Varga György / MTI (Illusztráció)
December óta zárva van a tavaly márciusban átadott encsi tanuszoda. Az intézmény fenntartója nem árulja el, milyen technikai probléma merült fel, a polgármester tájékoztatása szerint „kisebb szivárgásra derült fény”.

Az encsi tanuszoda közel 1 milliárd forint állami támogatásból épült meg, az átadást nem aprózták el, a szalagot Kovács Norbert, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. (NSÜ) vezérigazgató-helyettese, Galló Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Bratu Tamás, Encs alpolgármestere vágta át. A létesítményt Pacsai János görögkatolikus esperes meg is áldotta, de már az átadást követő egy évén belül problémák adódtak.

Vajda János / MTVA Hörcsik Richárd 2022. március 26-án.

Először december közepén számoltak be az uszoda Facebook-oldalán arról, hogy január 7-éig vízcsere miatt bezárják az uszodát. Január 19-én viszont már azt közölték, hogy „technikai okok miatt” továbbra sem nyitnak ki, így az úszásoktatás is szünetel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kisvárosban.

Kerestük az intézmény fenntartóját, de az NSÜ azt nem árulta el, pontosan milyen technikai probléma miatt kellett bezárni az uszodát. Szűkszavú válaszukban csak annyit írtak, hogy

az Encsi Tanuszodában garanciális hibajavítási időszak esedékes. Az üzemeltetést gátló tényezők kivitelező által történő elhárítása zajlik jelenleg. Az uszoda tervezetten 2024. március 4-étől fogadja vendégeit.

Az uszoda kivitelezőjét, a miskolci illetőségű FK-Raszter Zrt. is kerestük kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A település polgármesteréről, Mikola Gergelytől viszont megtudtunk néhány részletet. Az előre betervezett vízcserével kapcsolatban elmondta, hogy a nagy mennyiségű medencevíz cseréje közel két hetet vesz igénybe, miután a város tulajdonában álló csapadékvíz-hálózatot csak részlegesen terhelheti a folyamat.

Tudomásom szerint (mivel nem az önkormányzat a fenntartó, így közvetlen rálátással nem rendelkezem) a zárva tartás alatt végzett apróbb garanciális munkálatok során a működés biztonságát befolyásoló kisebb szivárgásra derült fény, ami miatt a nyertes kivitelező cég elkezdte a hibaelhárítási folyamatot. Tudomásom szerint ez a szivárgás nem a medencékből adódik

– árulta el a polgármester. Mikola is úgy tudja, hogy a nyitás várhatóan március első napjaiban megtörténik, és „újra igénybe vehetik a járás lakói az állam által üzemeltetett uszoda szolgáltatását, amely az önkormányzati uszoda bezárása miatt közel 8 éves űrt töltött be”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik