Belföld

25 ezer liter pálinkát foglalt le egy családtól a NAV, a föld alatt tárolt szesz értéke 150 millió forint

NAV / Illusztráció
NAV / Illusztráció

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le a pénzügyőrök egy szeszfőzdében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a NAV pénzügyőrei tavaly decembertől ez év január végéig tartottak országos szeszfőzde-ellenőrzéseket, amelyek során több ezer liter alkoholt foglaltak le.

Decemberben országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, és 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat.

Az egyik ilyen ellenőrzéskor a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. A pénzügyi nyomozók a tulajdonost előállították, ellene jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. Ez a bűncselekmény akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Január végére a pénzügyőrök több mint kilencszáz főzdébe jutottak el, és megközelítőleg négyezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. A súlyos jogsértések mellett több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat.

A jogszabály értelmében párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl – kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad. A kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles tevékenység. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat.

Kapcsolódó
Huszonötezer liter illegálisan előállított pálinkát foglalt le egy szabolcsi családtól a NAV
150 millió forint értékű 50 fokos hamisított szeszt foglaltak le. Az egyik rejtekhely kutyapanzióként működött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik