Belföld

Osváth Zsolt: A tartalomgyártók még nem érték el a céljukat a tüntetéssel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A pénteki tüntetést meghirdető online tartalomgyártók nagyobb sikert értek el, mint amire előzetesen számítottak, ám a főszervező szerint az igazi siker az volna, ha a pedofil bűnsegédek nem járkálhatnának az utcán. Osváth Zsolt lapunknak elmondta, érzik a felelősséget, ami a közéleti szerepvállalással jár, egyelőre azonban nem tudják, hogy pontosan mi lesz az influenszerek következő lépése.

Ha az a siker fokmérője, hogy ennyi embert utcára tudtunk szólítani, akkor a siker valóban hatalmas. Ha pedig az, hogy pedofilok, pedofil bűnsegédek továbbra is szabadon járkálhatnak az utcán, és olyan kegyelmi döntések születhetnek, amik egyáltalán nem átláthatók, és amikről így még csak nem is tudhatunk, akkor még nem értük el a sikert

– mondta Osváth Zsolt, a ZSHOWtime YouTube-csatorna házigazdája a 24.hu-nak, aki nyolc ismert tartalomgyártóval Odakint most szörnyek járnak címen szervezett civil, politikai pártoktól független, egyúttal rég nem látott méretű tüntetést a kegyelmi botrány kapcsán, illetve ugyanezen a néven egy társadalmi kezdeményezést is indítottak.

A tartalomgyártók közéleti szerepvállalása népszerűnek bizonyult, sok tízezer ember ment ki tüntetni a Hősök terére pénteken a gyermekek védelmét követelve és az áldozatok mellett kiállva, miután Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit fideszes EP-listavezető is belebukott K. Endre kegyelmi botrányába. Osváth és más szervezők szerint a térre be nem férő emberekkel együtt a 150 ezer is konzervatív becslés lehet a tüntetésen résztvevők számát illetően.

A szervezők adománygyűjtést is indítottak az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) közreműködésével: 25 millió forintot terveztek összegyűjteni egykori bántalmazott, hajléktalanságban élő fiatalok megsegítésére. Az összeg alig egy óra alatt össze is jött, hétfőn pedig már meghaladta a 203 millió forintot.

A szervezők terveznek egy külön weboldalt is létrehozni bántottak.hu címen, amellyel a gyermekbántalmazást elszenvedő áldozatoknak kívánnak segítséget nyújtani – az egyelőre még nem működő oldal már létező Instagram-fiókját mostanáig több mint 83 ezren követték be. A szervezők beüzemelték a háromkérdés.hu-t is, amivel emlékeztetni kívánják az embereket az ügyre, hogy azt a politikusok ne tudják lesöpörni a napirendről. A lapon a következő sorok szerepelnek:

„Mit fog tenni a kormány azért, hogy az állami gondoskodásban lévő gyerekek

  • emberhez méltó körülmények között nőjenek fel,
  • minőségi és az életre felkészítő oktatásban részesüljenek,
  • legyen hova bizalommal fordulniuk, ha abúzus éri őket?”
Szajki Bálint / 24.hu „Odakint most szörnyek járnak” címmel tartottak tüntetést.

Osváth a 24.hu-nak elmondta, a szervezőkkel hétfőn megbeszélést tartottak, egyelőre azonban még nem tudják, közös kiállásuknak mi lesz a következő lépése.

Szerinte tartalomgyártóként itt akár be is fejeződhetne a szerepvállalásuk, ugyanis az volt a céljuk, hogy minél több embert utcára szólítsanak, és elindítsák a társadalmi projektjeiket. Ezzel együtt érzik a közéleti szerepvállalással járó felelősséget, és tudják, nagyon sokan bíznak bennük, amire igyekeznek rászolgálni. Egyelőre azonban türelmet kérnek azzal kapcsolatban, hogy ezt milyen formában tervezik. Sokkal többen jelentek meg a pénteki rendezvényen, mint amire számítottak, ezért most ott tartanak, hogy próbálják megemészteni a történteket. Hozzátette: „közéleti szerepben nem vagyunk gyakorlottak, a szó szoros értelemben civilek vagyunk, és még abszolút a jövő zenéje, hogy tudunk-e, illetve kell-e ezzel kezdenünk valamit.”

A kezdeményezést elindító influenszerek között szerepel többek között

  • Pottyondy Edina humorista, youtuber;
  • Nagy Ádám és Szabó Márton, a közéleti témákkal foglalkozó Jólvanezígy YouTube-csatorna két tagja;
  • Gulyás Márton, a Partizán főszerkesztője is.

A jelenleg messze legnépszerűbb magyar zenész, Baukó Attila, azaz Azahriah videóüzenetben fel is szólalt a tüntetésen – számos ponton keményen kritizálta a kormányt.

A pedofil, gátlástalan emberek gyermekek közelébe engedése az, ami nem büdös a hatalomnak abban az esetben, ha politikai érdek húzódik mögötte

– fogalmazott Azahriah, akinek a tüntetés egy pontján a könnyeivel is meg kellett küzdenie, és akinek beszédéről itt írtunk részletesen.

Rajtuk kívül több mint száz, eltérő követőtáborral rendelkező híresség fejezte ki támogatását a kezdeményezéssel kapcsolatban Beton.Hofitól (Schwartz Ádám) kezdve Till Attilán át Görög Zitáig.

Mohos Márton / 24.hu

A tüntetésen több résztvevőt is megszólítottunk, akik arról beszéltek a 24.hu-nak: részben azért jöttek ki demonstrálni, mert több szervezőnek szeretik a tartalmait, illetve többen is egyetértettek abban, hogy a nagy követőbázis egyfajta társadalmi felelősséggel is jár.

Osváth Zsolt szerint ez a kilenc tartalomgyártó azért tudott megmozgatni ennyi embert, mert közéleti kérdésekben hitelesek a követőik előtt, és korábban is kifejtették véleményüket társadalmi kérdésekben. Fontos különbséget tenni azok között, akik főzős videókat készítenek, vagy 24 órára bezárják magukat egy szaunába, és akik rendszeresen foglalkoznak közéleti problémákkal, tette hozzá. „Valószínűleg egy csípős ételeket kóstoló videós nem érzi annyira felelősségének, hogy kiálljon társadalmi kérdésekben, mi azonban foglalkozunk ilyen kérdésekkel. Nekünk a követőszám egyenlő a felelősséggel, a mi követőink pedig azok, akik értékelik ezt a tartalmat. Ezzel együtt nem szeretném felmenteni azt a rengeteg tartalomgyártót, aki nem így gondolkodik a közös ügyeinkről” – fogalmazott a youtuber.

A szintén a kezdeményezés elindítói közé tartozó Fancsikai Eszter – a Nem akarok beleszólni Instagram-csatorna egyik szereplője – osztja Osváth véleményét. Szerinte a megmozdulásukkal azért is próbáltak tenni, hogy

az emberek kicsit ki tudjanak lépni a tanult közéleti tehetetlenségükből. Az emberek nagy része szomjazik arra, hogy lássanak valaki olyat, akit szeretnek vagy akire felnéznek, és aki felelősséget vállal a közös ügyeinkért.

Most éppen az „Odakint most szörnyek járnak” szervezői jártak az élen, de reméli, hogy a jövőben minél több ismert személyiség kiáll majd a számukra fontos dolgok mellett.

Fancsikai szerint fontos feladat volna átkeretezni az influenszer fogalmát, ami a köztudatban inkább szitokszó, ugyanakkor jelenthetné azt is, hogy olyan ismert emberek, akik a közös ügyek iránti felelősségvállalásra bátorítják az embereket. Sőt, az lenne a minimum, hogy a híres emberek pozitív célra próbálják felhasználni az ismertségüket. „Az emberek azt gondolják az influenszerekről, ami nagyon sokszor jellemző is, hogy a szereplési vágy és az öncélú magamutogatás hajtja őket. Itt most eszközként használjuk, hogy nagyobb figyelem irányul az ügyre rajtunk keresztül” – fogalmazott.

Mohos Márton / 24.hu Fancsikai Eszter

Újabb tüntetések jönnek

Az előttünk álló héten több tüntetést is szerveznek különböző szereplők, civilek és pártok is.

Az Egységes Diákfront Ennyi nem elég! El a kezekkel a gyerekektől! címmel hirdetett demonstrációt szerdán délután öttől a Szent Gellért térre.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd tart közös tüntetést délután három órától a Kossuth téren, amellyel a közvetlen elnökválasztás bevezetését követelik a pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik