Belföld

Iványi Gábor egyházának egyik iskolaigazgatóját is kihallgatták

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nemcsak az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét, hanem egy dunaújvárosi intézményvezetőt, Kurina Laurát is elvitték kedden kora délután – tájékoztatta lapunkat Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

Mint azt korábban a hvg.hu cikke alapján megírtuk, reggel hat óra után háromórás házkutatást követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói bilincsben a lakásáról állították elő Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét.

A Kurina Laurát érintő eljárásról Iványi Gábor beszélt a 24.hu kérdésére, miután a gazdasági igazgató őrizetbe vételéről érdeklődtünk. A vezető lelkész azt mondta, mindez összefüggésben állhat azzal, hogy két éve, 2022 februárjában a NAV nyomozói megszállták az egyház Dankó utcai központját, és iratokat, számítástechnikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le. Iványi lapunknak azt mondta, hogy a lefoglalt iratokat és eszközöket nem kapták vissza, és arról sem kaptak tájékoztatást, hogy milyen eljárás folyik ellenük, illetve az milyen szakaszban van.

Valószínűleg most jutottak el odáig, hogy ilyen módon is intézkedjenek velünk szemben

– vélekedett a MET elnöke, aki úgy gondolja, nem véletlen, hogy a Novák Katalin köztársasági elnök bukását és Varga Judit igazságügyi miniszter visszavonulását eredményező kegyelmi botrány utánra időzítették az intézkedést. Szerinte erről az ügyről akarják elterelni a figyelmet – például a MET tisztségviselőivel szembeni fellépéssel.

Arról, hogy pontosan milyen indokkal vehették őrizetbe az egyház gazdasági igazgatóját és intézményvezetőjét, Iványi Gábor nem tudott tájékoztatást adni.

A vezető lelkész úgy tudja, hogy Ónodi Istvánt a nyomozók előbb Békéscsabára, majd Gyulára szállították. Tájékoztatása szerint a gazdasági vezetőt 72 órára őrizetben tartják. Kurina Laura iskolaigazgatót Székesfehérváron hallgatták ki a nyomozók, majd elengedték – mondta.

Az ügyben kerestük a NAV Kommunikációs Főosztályát, hogy megtudjuk:

  • Milyen intézkedésekre került sora a MET-tel összefüggésben?
  • Valóban őrizetbe vettek-e személyeket?
  • Folyik-e eljárás, ha igen kivel szemben, milyen ügyben, és az eljárás milyen szakaszban van?
  • Ha bárkit őrizetbe vettek, azt milyen indokkal, jogalappal tették?

Ha kérdéseinkre válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik