Belföld

Leporolják a Farkas Flórián-féle támogatási ügyet

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte a Híd a munka világába pénzköltéseit.

Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit – tudta meg a Népszava. A Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt program miatt 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt, ám a nyomozást bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. 2016-ban a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a visszaélések miatt mondta fel az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), amelyet kötelezett a támogatás visszafizetésére. Farkas Flóriánt még tanúként se hallgatták meg.

Az Integritás Hatóság (IH) vezetője, Biró Ferenc írásban közölte az ORÖ elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába ügyében. Az IH tájékoztatást kért azoknak az ingatlanoknak a sorsáról, amelyeket a projekt konzorciumi partnereként az ORÖ annak idején vásárolt, az 1,6 milliárd forint visszafizetéséről is, a 2016-ban kapott 1,3 milliárdos speciális támogatásról.

Lakatos Oszkár a lapnak azt mondta: a visszakövetelt 1,6 milliárdból az ORÖ a minisztériummal kötött megállapodás alapján nagyjából 300 millió forintot részletekben törlesztett, a fennmaradó 1,3 milliárd megtérítését a kormány magára vállalta. Papírjuk van arról, hogy az ORÖ teljesítette kötelezettségét, az 1,3 milliárdos „speciális támogatást” pedig az Emminek utalta a kormány, az ORÖ számára virtuális pénzről volt szó. Erről is van dokumentum, azt még 2017 májusában Emmi-főosztályvezetőként írta alá Sztojka Attila.

A jelenlegi romaügyi kormánybiztos és fideszes parlamenti képviselő által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) korábban egyértelművé tette, a Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromot tekinti legfőbb vetélytársnak az önkormányzati választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választáson. A nyilvánosságot régóta kerülő Farkas Flórián tavaly egy szolnoki, romaügyi konferencián arról beszélt, nem érti, ha valóban volt tartozása az ORÖ-nek, akkor miért kapta meg éveken át az állami támogatást. Akkor óva intett attól, hogy az ORÖ-t csak azért kezdjék el „piszkálni, felszámolni”, hogy „új csírák jöjjenek létre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik