Belföld

BM: Több mint félmilliárd forint támogatást kell visszafizetnie a roma önkormányzatnak

A Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezi az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak 527 millió forint még 2016-ban folyósított támogatást, annak kamatait, valamint a perköltséget, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a korábban feljegyzett eljárási illetéket, tudatta a tárca közleményben.

A nem jogerős ítélet megállapította, hogy a támogatások elszámolása során az ORÖ olyan súlyos hibákat és hiányosságokat követett el, melyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését, ezért a Belügyminisztérium követelése jogszerű. Az ORÖ eleve késedelmesen nyújtotta be elszámolásait, azok alkalmatlanok az elszámolási kötelezettség teljesítésére, a támogatási időszakon kívül eső és el nem számolható tételeket is tartalmaznak – írja a BM.

Arról, hogy a Belügyminisztérium 527 millió forintot követel vissza a roma önkormányzattól, ami a szervezet csődjét okozhatja, 2021 végén számoltunk be a Népszava nyomán. A lap az idén májusban arról írt, hogy a tárca hat tételben összesen közel 540 millió forintot követel az ORÖ-től, 323 millió forintot pedig végrehajtás útján, az adóhatóság közreműködésével próbál beszedni.

Az ORÖ elnökhelyettese, Lakatos Oszkár politikai támadásról beszélt, melynek célja szerinte az, hogy működésképtelenné tegyék a romák önkormányzatát. Szerinte olyan tételekről van szó, amelyek még az előző ciklushoz, Farkas Flórián akkori fideszes képviselőhöz és a botrányba fulladt Híd a munka világába programhoz kötődnek.

Nem mintha a jelenlegi vezetés körül ne lennének ügyek: februárban vádat emeltek Agócs Jánossal szemben; az Országos Roma Önkormányzat elnökét kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állítják bíróság elé.

Kiemelt képünkön: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két képviselője, Lakatos Oszkár, aki a roma önkormányzat pénzügyi gazdálkodását ellenőrző, azóta feloszlott alternatív vizsgálóbizottság tagja volt és Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke, aki 2016-ban is vezette a szervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik