Belföld

Fizetni kell, ha hiba miatt lesz a magánbetegből állami

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány szerint a közegészségügy nem lehet ingyenes védőhálója a magánegészségügynek.

Február 14-ig lehetett véleményezni a Belügyminisztériumnak

a magán egészségügyi-szolgáltatónál szakmai szabályok megszegésével nyújtott szolgáltatásból eredő ellátás költségének megtéríttetéséhez kapcsolódó részletszabályokról

szóló tervezetét. A társadalmi egyeztetésre szánt szövegről a Népszava derítette ki, hogy lényege szerint az állam az egészségügyi magánszolgáltatókkal téríttetné meg az általuk elkövetett hibák orvoslásának költségeit. A jövőben Budapest Főváros Kormányhivatala jár el

országos illetékességgel, ha az Ebtv. 68. §-án alapuló követelés érvényesítése az Ebtv. 18. § (8) bekezdés a) pontja szerinti felelősség megállapítását igényli.

Magyarul, a jövőben a fővárosi kormányhivatal küldhet majd fizetési meghagyást, ha a magánszolgáltató páciensének kezelése, egy esetleges szövődmény ellátása állami intézményben fejeződik be. A Népszava emlékeztet rá, az egészségügyi államtitkár régóta beszél arról, hogy a közegészségügy nem lehet egyfajta ingyenes védőhálója a magánegészségügynek.

Takács Péter korábban azt állította, hogy

azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam.

Az állami kórházak leggyakrabban a protézisműtétek szövődményeinek ellátásában kényszerülnek kisegíteni a magánegészségügyet, írja a lap. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) egyelőre nem tudott pontos számot mondani arról, mekkora terhet jelent a magánellátóknál keletkezett szövődmények kezelése.

A hatálybalépést követően – a szabályozás gyakorlati alkalmazásával – lesznek pontos adatok ezekről az esetekről.

Ha valakit a magánellátásban nem a szakmai szabályai szerint kezelnek, emiatt állami ellátásra szorul, akkor azt már a magánszolgáltatónak kell majd utólag az Egészségbiztosítási Alapnak megtéríteni. Ez azért fontos, mert a magánellátásból eredő profit a magánszolgáltatóé, akitől joggal elvárható, hogy viselje a tevékenységével járó kockázatot is, szavatolja munkája minőségét, tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik