Belföld

Egészségügyért felelős államtitkár: A félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián.

Takács beszélt arról is, hogy megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben és ennek a finanszírozásban is lesz jelentősége. Példaként említette, hogy nézni fogják a súlyozott esetszámot, nem csak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást. Utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy sztenderd ellátási idő, ami a gyógyításhoz kell és ettől nem lehet nagy mértékben eltérni. Takács Péter szerint nem az a baj, ha egy kórház önmagában adósságot halmoz fel, hanem ha eltér attól az összegtől, amekkora mínuszt az adott egység az adott körülmények között felhalmozhat – derül ki a Portfolio összefoglalójából.

Az államtitkár elismerte, hogy sok rendelő működik a szürkezónában, ezeknek a működésére a NAV sem mindig lát rá. Hangsúlyozta, hogy a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.

Takács Péter úgy vélekedett, hogy

azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik