Belföld

Karsai Dániel: Novák Katalin lemondása alkotmányellenes, de a helyzet még orvosolható

Sándor-palota / MTI
Sándor-palota / MTI

Novák Katalin lemondása alkotmányellenes – írja Karsai Dániel Facebook oldalán.

Az alkotmányjogász szerint a lemondás országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz kötésével van probléma. Még akkor is, ha az Országgyűlés véglegesen nem tudja megakadályozni az elnöki lemondást. Karsai részletesen is kifejti a problémát:

Az alkotmányjogi probléma lényege a következő. Az Alaptörvény értelmében az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Pont. Ehhez képest a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell. Az Országgyűlés 15 napon belül döntése megfontolására kérheti az elnököt. Ha a köztársasági elnök hajthatatlan, az Országgyűlésnek a lemondását tudomásul kell vennie. A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt ezt a szabályt nem lehet megsemmisíttetni az Alkotmánybírósággal

– írja Karsai, de hozzáteszi: van mód az alkotmányellenes helyzet orvoslására. Véleménye szerint az Országgyűlésnek mindenfajta vita nélkül egyből el kell fogadnia Novák Katalin lemondását, majd a lehető legkorábbi időpontban törölni a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik