Belföld

Novák Katalin férje továbbra is a honvédség tartalékos alezredese

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Veres István Attila tartalékos alezredes, önkéntes műveleti tartalékos katonaként jelenleg is jogviszonyban áll a Magyar Honvédséggel – közölte a Honvédelmi Minisztérium az rtl.hu megkeresésére. Novák Katalin lemondott köztársasági elnök férje tavaly öthetes kiképzést követően kapott tartalékos alezredesi rendfokozatot, a szokatlanul magas rangot a végzettségével, a szakmai tapasztalataival, valamint a közjogi szerepével indokolták akkor.

Novák Katalin szombaton mondott le elnöki posztjáról, mert kiderült: kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédjének 2023 áprilisában. Vele együtt távozott a kegyelmet annak idején még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit országgyűlési képviselő is, aki vissza is vonult a közélettől. 

Novák férjévek kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium közölte, „alapkiképzése teljesítése és eskütétele óta több alkalommal hívta be az MH szolgálatteljesítés céljából, ennek pedig mindig eleget is tett.”

Arra a kérdésre, hogy milyen következménnyel járna a szerződés felmondása a minisztérium azt közölte: „a Magyar Honvédség önkéntes alapon működő haderő. Ha valaki meg akarja szüntetni tartalékos szerződését, az semmilyen negatív következménnyel nem jár”.

Mint korábban megírtuk, Veres István Attila lemondott zsoldjáról. Nettó 200 ezer forintos rendelkezésre állási díj, aktív szolgálata alatt a főtiszteknek járó nettó több mint 460 ezer forint illetné meg, de a pénzt nem veszi fel, jótékonysági célra fordítja, felajánlotta a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik