Belföld

Novák Katalin férje egyből alezredes lett a honvédségnél, mindössze öt hét képzés után

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Hétvégén derült ki, hogy Novák Katalin államfő férje, Veres István letette önkéntes tartalékos esküjét. Csakhogy – amint erre Hadházy Ákos nemrég felhívta a figyelmet- Veres mindössze öthetes kiképzés után egyből alezredesi rangot is kapott. Erről a rendfokozatról a hétvégi hírében nem számolt be az eskütételről egyébként tudósító állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda.

Az rtl.hu írja azt, hogy mindezt szóvá is tették a kommentelők a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldalán (és Hadházy oldalán is), ahol a válasz az volt, hogy

Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét.

A portál megjegyzi: Veres közjogi szerepe – azaz hogy Novák Katalin köztársasági elnök férjeként ő Magyarország első first gentlemanje – lehetett a legfőbb oka az alezredesi kinevezésének.

A kinevezés okairól egyébként az rtl.hu érdeklődött a Honvédelmi Minisztériumnál, de még nem kaptak választ.

Honvédségnél az előmenetelt jogszabályok határozzák meg, például azt is, milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki tiszti rangot kapjon a nem tartalékosok között. Vadai Ágnes egykori honvédelmi államtitkár, jelenleg DK-s országgyűlési képviselő az RTL Híradónak azt mondta, hogy mindig példaértékű, ha valaki katonának áll, de ez az eset erősen PR-szagú. Vadai szerint az elmúlt években a Honvédségnél éppen az volt a probléma, hogy a magasabb rendfokozatú nyugállományú katonákat alacsonyabb rendfokozatban vették fel tartalékosnak.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik