Belföld

Szakmai továbbképzésekre járhat Schadl György, de boltba is mehet mostantól

Hetente immár kétszer több órán át bevásárolhat, szakmai továbbképzésen vehet részt, orvosi vizsgálatokra is járhat mostantól a korábban két éven át előzetes letartóztatásban lévő, majd tavaly decemberben házi őrizetbe került Schadl Györgyírja a Blikk. Erről kedden döntött a Fővárosi Törvényszék.

A bírói végrehajtói korrupciós per elsőrendű vádlottja, Schadl György védője szerint a vádlottat megilleti a teljes körű védekezés, ami nehezen kivitelezhető, hogyha csak ő jár fel a vádlott lakására, így kérte a bíróságot, hogy heti két napon engedélyezze a védői iroda felkeresését is. Bírság ugyanakkor kikötötte, hogy bokára szerelt jeladót továbbra is viselnie kell, így nyomon követhető, ha megszegi az előírásokat, esetleg elhagyja a vármegye határát – olvasható a cikkben. A per áprilisban folytatódik.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalása múlt februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadták bűnösségüket.

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik