Belföld

A bíróságok működőképességét veszélyezteti a bérhelyzet az OBH elnöke szerint

Kovács Attila / MTI
Senyei György, az OBH elnöke
Kovács Attila / MTI
Senyei György, az OBH elnöke

Levelet írt szerdán a bíróknak és bírósági dolgozóknak Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. A levél apropóját az a kedden megjelent cikkünk szolgáltathatta, amelyben bemutattuk, milyen nagy az elkeseredés a bíróságokon az elértéktelenedő fizetések miatt, ráadásul az Igazságügyi Minisztérium az OBH elnökére tolta a felelősséget emiatt.

A birtokunkba került levélben Senyei azt írta:

A bírák és az igazságügyi alkalmazottak bérezési rendszerét a közelmúltban oly mértékű inflációs hatás érte, melynek kompenzálása feltétlenül indokolt. Az igazságügyi alkalmazotti karban tapasztalható fluktuáció már a bírósági szervezet működőképességét veszélyezteti, és a bírói jövedelmek – nagyobbrészt – nem állnak arányban a felelősség és az ítélkezés társadalmi jelentőségével

– fogalmazott az OBH elnök.

A levélben Senyei – vélhetően az igazságügyi tárca felelősségáthárítása miatt – felsorolta, milyen lépéseket tett a béremelések érdekében tavaly február óta.

  • 2023. február 7.: az inflációkövető vagy ahhoz közelítő béremelés jogszabályi alapjának megteremtése érdekében előterjesztést továbbított az igazságügyi miniszternek.
  • Február 20.: az igazságügyi alkalmazotti illetményrendszer átalakítására és a bírói illetményalap módosítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg a miniszternek.
  • Március 9.: a Magyar Bírói Egyesület illetményemelését célzó javaslatát támogatólag továbbította az igazságügyi miniszter részére.
  • Május 12.: a bíróságok költségvetési megtakarításaival összefüggésben költségvetési igényeket terjesztett elő a Pénzügyminisztériumnak. A béremelésre vonatkozó 17,9 milliárd forint összegű igényt fenntartotta, és kérte annak más forrásból történő biztosítását.
  • Május 22.: a Pénzügyminisztériumnál kezdeményezte a 2024. évi költségvetésben 15 százalékos béremelés biztosítását, akár a céltartalékok terhére.

A legutóbbi lépésére kedden került sor, a bírók anyagi helyzetével foglalkozó cikkünk megjelenése után megkereséssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, kérve az igazságszolgáltatás szereplői által jelzett infláció-kompenzációs bérigény állami céltartalékokból történő biztosítását.

„A fentiekre tekintettel az átfogó illetményrendezést, a kiszámítható életpálya megteremtését magam is elengedhetetlennek tartottam és tartom, a rendelkezésemre álló valamennyi eszközzel a bírósági dolgozók bérfejlesztését elő kívánom mozdítani” – írta Senyei György a kollégáinak.

Mint megírtuk, az elmúlt két évben a rekordinfláció ellenére sem kaptak béremelést a bírók és a bírósági dolgozók, emiatt a fizetésük értékének több mint egyharmadát elvesztették. Így mára egy szakmunkás is sokkal jobban kereshet egy tapasztalt bírónál, a bírósági dolgozók jelentős részének pedig csak a garantált bérminimum jár.

Kapcsolódó
„Egy szakmunkás is sokkal többet keres nálam” – kifakadtak a bírák a „kivéreztetésük” miatt
Sorra távoznak a bírósági dolgozók, mert már második éve nem kapnak béremelést. Az igazságügyi tárca szerint ezért a bírósági hivatal a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik