Belföld

Újabb ügy került nyilvánosságra Novák Katalin kegyelmi döntései közül

Azok után, hogy hónapokkal ezelőtt Budaházy György, majd nemrég K. Endre esete nyilvánosságra került, a HVG egy újabb olyan személy ügyében hozott nyilvánosságra információkat, akit Novák Katalin köztársasági elnök tavaly elnöki kegyelemben részesített. A lap egy nőről ír, aki az egyik hazai bíróságnál dolgozott takarítónőként, és akit azért ítéltek egy év tíz hónap börtönre, mert rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat. Tette mindezt annak ellenére, hogy a felvételi beszélgetésen tájékoztatták munkája bizalmas mibenlétéről, és esküt is kellett tennie.

Miután lebukott és bíróság elé állították, a nő elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét, de vallomást nem tett. Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság a súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, és azt, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor a beismerő nyilatkozatot és a megbánó magatartását.

„A bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésére a cselekmény kifejezetten alkalmas, hiszen a bíróságokon folyó akár büntető-, akár polgári ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz és az ügyek adataihoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, sem puszta kíváncsiságból, sem más nem ismert célból, hogy ügyük és személyes adataik a bíróságon illetéktelenek számára hozzáférhetetlenek legyenek. Ugyanez érvényes a bíróságon dolgozókkal kapcsolatos személyi nyilvántartási adatokra is. A vádlott cselekménye mindezt a közbizalmat nagy fokban gyengíthette” – írták az ítéletben.

Többszöri fellebbezés után aztán az ügy a Kúrián kötött ki, ahol 2023. április 18-án tartottak tanácsülését, és fenntartották az első és a másodfok határozatát, a felülvizsgálati indítványt nem találták alaposnak. Kiderült viszont az is, hogy ekkorra már a nő kegyelmet kapott:

A köztársasági elnök 2023. február 7. napján meghozott – az igazságügyi miniszter által 2023. február 9. napján ellenjegyzett – KEH/443-7/2023. számú határozatával a terhelttel szemben kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette

– áll a HVG által megszerzett dokumentumban.

A nőről kevés kevés konkrét információt osztottak meg, annyit tudni róla mindössze, hogy férjezett, kiskorú gyermeke nincsen, vagyontalan, a fenti bűncselekmények elkövetése előtt büntetlen előéletű volt. Iskolai végzettsége, jelenlegi munkaviszonya, jövedelme nem ismert.

Kapcsolódó
Megszólalt az elnöki kegyelemben részesített K. Endre: Nem tudom, hogy mit mondanék, ha esetleg beszélnék velük
A 444 személyesen kereste fel a férfit, a párbeszédről videó is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik