Belföld

„Mindenki köhög és betegeskedik” – hetek óta nincs fűtés és meleg víz egy győri társasházban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

„Mindenki köhög és betegeskedik” – hetek óta nincs fűtés és meleg víz egy győri társasházban

A tél közepén zárta el az MVM a gázt a Győr szegényebb városrészének tartott Gyárváros egyik utcájában lévő két lépcsőházban. Mint kiderült, a szolgáltatóhoz tartozó gázcsőszakaszok mellett a lépcsőházban is javításra van szükség, sőt egyes lakásokban szintén fel kell újítani a gázhálózatot. Így akár több mint egymillió forintba is kerülhet a hiba elhárítása. A lakók fáznak, a tájékoztatás hiányosságaira panaszkodnak, és a nekünk nyilatkozók közül többen nem tudják, miből fogják kifizetni ezt az összeget.

A mi lépcsőházunkban az MVM január 17-én minden előzetes tájékoztatás, bejelentés nélkül kapcsolta le a gázt. A 16. számú házban ekkor már tíz napja nem volt fűtés, gázszivárgás miatt

– mondta el a Stadion utca 14-ben, saját tulajdonú lakásban élő Tolnai Marcián. „Ezen a napon volt a rendkívüli társasházi közgyűlés, amelyet a 16-os lépcsőházban tartottunk. Először karácsonyi jókívánságokkal teli képeslapokat osztogattak nekünk, majd elmagyarázták, hogy legkorábban márciusra lesz fűtés a két társasházban, és közel félmillió forintot kell kifizetniük a lakóknak fejenként, lehetőleg február végéig egy összegben vagy legjobb esetben két részletben. A hitelre húzták a szájukat, mert ez egy másfél milliós kamatot jelent az alapból is 16 milliós költségekre, szóval azt nem nagyon akarták, hogy megszavazzuk” – tette hozzá a férfi.

A lakók kérdéseire csak a vállukat vonogatták, és azt mondták, nem tehetnek semmit. A közös képviselő többször kijelentette, hogy nem ért a témához. Lényegében otthagytak bennünket, bármiféle alternatíva vagy segítség nélkül. A teljes gázrendszer cseréjéig mindenkinek magának kell megoldania a fűtést, illetve sok helyen meleg víz sincsen. Sok idős ember lakik itt, és Gyárváros egyébként is egy szegényebb környéke Győrnek. A társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik. Az én lakásomban azóta penész is megjelent, mivel kiegyenlítetlen a hőmérséklet amiatt, hogy nem tudom úgy felfűteni a lakást, mint korábban, így a pára keletkezik. Elektromos hősugárzót pedig csak egy helyiségben lehet működtetni, többet nem bír el a hálózat. A Győr-Szol (az önkormányzat közszolgáltató cége – a szerk.) azt mondja, hogy osztogatott hősugárzókat, de nem tudom, kinek, nekem biztos nem

– állítja Tolnai Marcián, aki szerint más tényező is nehezíti, hogy a javítás gyorsan befejeződjön. „Van olyan lakó, aki nem is tud az egészről, mert külföldön dolgozik, szóval kérdés, hogy nála vajon mikor lehet elvégezni a nyomáspróbát. És jó néhányan nem tudják kifizetni a javítás költségeit, így pedig nem tudni, hogyan fogják megoldani.”

Szajki Bálint / 24.hu Tolnai Marcián
Szajki Bálint / 24.hu

Hasonló tapasztalatokról számolt be a szintén a 14-es lépcsőházban, egy önkormányzati tulajdonú lakásban élő Kósa Zoltánné. „Az áramszámlánk a korábbi többszöröse lesz, mivel azzal a villanyradiátorral fűtünk, amit Hajtó Péter, a kerület önkormányzati képviselője hozott. Jól működik, mégsem tudjuk vele egész nap felmelegíteni a lakást, mert ha több gép egyszerre megy, például a mosógép vagy a mikró, akkor már levágja a biztosítékot, nem bírja el a hálózat, így csak este tudjuk használni. A villanyóra magasabb amperszámra való átállítását is nekünk kell fizetni. A családban mindenki beteg lett azóta, arról nem is beszélve, hogy a fürdéshez se tudunk annyi vizet melegíteni, így sokkal kevesebből kell megoldanunk. A főzés sem egyszerű azon a kis villanyrezsón, amit a barátnőm vett nekünk. Ez is nagy segítség, hálás vagyok érte, de öten lakunk itt, és amikor hazaérünk, el kell dönteni: vizet kezdek melegíteni a fürdéshez, vagy főzök, mivel nagyon hosszú idő a vízmelegítés egy nagy lábasban, hogy valami víz azért legyen a kád aljában. A javítás költségeit pedig én sem tudom, hogyan fogjuk kifizetni. És a lakók közül mások is vannak, akik ezt nem bírják majd anyagilag” – mondta el a nő, hozzátéve: „más segítséget nem igazán kapunk. Napközben is fázunk, nem tudom, mit csinálunk, ha egész télen ez lesz. Nagyon nehéz időszak ez, el vagyunk keseredve, és nem látjuk a végét, mikor lesz minden olyan, mint régen” – jellemzi a helyzetet Kósa Zoltánné.

Szajki Bálint / 24.hu Kósa Zoltánné
Szajki Bálint / 24.hu

Az önkormányzati hírportál, a GyőrPlusz január 29-i cikke szerint „a munkálatok a 14-es számú épületben várhatóan márciusra fejeződnek be. A gázvezetékek elöregedtek, az építéskor alkalmazott műszaki megoldások már nem felelnek meg a mostani előírásoknak, így több helyen is szükség lesz a munkálatokra.” A 16-os lépcsőházban élő Konfai Ildikó éppen akkor tudta meg, hogy a gázhálózat lépcsőházi szakaszának javítási költségéből rá eső rész mellett a lakásán belül is ki kell cserélni a gázórát, illetve az abból kifutó csövet, amikor a 24.hu újságírója és fotósa nála járt. Tehát hiába csinálja meg az MVM az épületen kívül és a társasházon belül a csöveket, amíg ezt meg nem oldják, nem jut hozzá a gázhoz, így a fűtéshez sem.

A közös helyiségek gázcsöveinek javítása mellett, amely két részletben 447 ezer forint lesz, ennek a költségét is nekem kell fizetnem. Ez utóbbi 600 ezer forint fölötti összeg, így több mint egymillió forintnál járunk. Nincs erre pénzem, özvegy vagyok, egyedül élek. Már a nyomáspróbáért is 25 ezer forintot kértek, de nem fogom kifizetni, mert ezt csak utólag közölték, senki sem mondta, hogy ez is a lakókat terheli

– mondta az idős nő, aki másokhoz hasonlóan arra panaszkodik, hogy nem kapott érdemi segítséget és tájékoztatást a társasházkezelést ellátó Győr-Szoltól, ahogy a szolgáltatótól és az önkormányzattól sem. „Lassan egy hónapja ez van. És ha elkezdődik a javítás, kibontják a falat, azt ki fogja helyreállítani, lefesteni? Az eddigiek után nincs bizalma a lakóknak a Győr-Szolban, nekem nem tetszik a hozzáállásuk! Úgy látszik, a polgármesternek nem szívügye az itt élők sorsa, mert eddig még csak a füle botját sem mozgatta!” – állítja Konfai Ildikó.

Szajki Bálint / 24.hu Konfai Ildikó
Szajki Bálint / 24.hu

Megkerestük a Győr-Szol Zrt.-t, és azt kérdeztük: a cég az önkormányzati lakások esetén biztosít-e lehetőséget az ott lakóknak, hogy a javítások költségét kisebb részletekben, hosszabb idő alatt fizessék ki, amennyiben az anyagi helyzetük miatt erre rászorulnak? Vagyis megelőlegezi-e a kivitelezőnek járó pénzt a Győr-Szol Zrt., hogy utána a lakók a cégnek törleszthessenek. Esetleg kapnak-e ilyen lehetőséget a nem önkormányzati lakásokban élők is? Az önkormányzati társasházkezelő cég nem válaszolt a kérdéseinkre.

Azt is megkérdeztük, hogy a lakásokon belüli, a gázszolgáltatáshoz szükséges berendezések (gázóra, ottani gázcsövek, stb.) felülvizsgálata során szükségessé vált csere, javítás költségeit az önkormányzati lakások esetén ki fizeti: a tulajdonos önkormányzat vagy a bérlő? Ha közösen, akkor milyen arányban? Általában a lakóknak tud ebben segíteni a Győr-Szol? Válasz ezekre a kérdéseinkre sem jött. A GyőrPlusz portálon ezzel összefüggésben az jelent meg:

A két érintett épületben összesen 30 lakás van, ebből 10 önkormányzati tulajdon, a teljes költség nagyjából 15 millió forint lehet – a 16-os számú épület esetén 7 millió 240 ezer forintról van szó, várhatóan hasonló lesz a 14-es számú ház költsége is. A Győr-Szol azonban nem tudja rendezni ezt az összeget, jogszabály sem engedi, viszont a rá eső 10 lakás esetében azt vállalta a cég, hogy befizetik a költségeket, hogy minél hamarabb elindulhasson a munka. A magántulajdonosok – a lakás méretétől függően – így 406–448 ezer forintos költséggel számolhatnak

Ebből viszont nem derül ki, hogy az önkormányzati lakások bérlői milyen feltételekkel fogják a megelőlegezett összeget törleszteni.

Szajki Bálint / 24.hu

Az önkormányzati média a témáról készített videóriportjában elhangzott, hogy Győr-Szol elektromos hősugárzókat, villanyradiátorokat adott a lakóknak. Probléma, hogy nem, illetve csak korlátozottan bírja ezeknek a működését a villamos hálózat, illetve jóval drágább velük fűteni, mint a gázzal. Rákérdeztünk, hogy az ezek miatti többlet költségben a Győr-Szol tud-e valamilyen támogatással segíteni a rászorulóknak? Azt is tudakoltuk, hány olyan, a Győr-Szol kezelésében lévő és/vagy önkormányzati bérlakásokkal rendelkező társasház van Győrben, ahol (mint tavaly a Stadion utca 14-16.-nál) a Győr-Szol már korábban jelezte: probléma lehet a gázszolgáltatással, de ennek elhárítása, javítása nem történt meg?

Dézsi Csaba Andrást, Győr fideszes polgármesterét is megkerestük azzal, hogy értesülésünk szerint nem egyedi problémáról van szó. Máshol is előfordul, hogy a fűtési idényen kívül derül ki, hogy gond lesz a fűtést is ellátó gázszolgáltatással, de a lakók nem tudják a javítás, felújítás költségét kifizetni. A Győr-Szol kezelésében lévő és/vagy önkormányzati bérlakásokkal rendelkező társasházak esetén van-e arra mód, hogy az önkormányzat, illetve annak cége megelőlegezze, a kivitelezőnek kifizesse a pénzt? – kérdeztük a városvezetőt, aki nem válaszolt lapunk kérdéseire.

A szolgáltató viszont megkeresésünkre elmondta: az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. munkatársai „2023 októberben végezték el a győri Stadion utcai gerinc és leágazó vezetékek ütemezett ellenőrzését, ennek során az elosztó tulajdonában lévő rendszeren földgázszivárgást nem mértek. Amennyiben ilyen esetben a társaságunk tulajdonában lévő gázelosztó vezeték tömörtelenségéből eredő földgázkoncentrációt mérünk, intézkedünk a hiba javításáról – írta válaszában az MVM. A szolgáltató hozzátette: „A társasház és a felhasználók tulajdonában lévő gázkészülékek és fogyasztói vezetékek jogszabálynak megfelelő felülvizsgálata, karbantartása (…) az ingatlantulajdonos(ok) feladata”, és a javítási munkákat is a tulajdonosnak kell elvégeztetnie a saját rendszerén.

Szakembereink a társasháztól érkező hibabejelentést követően végezték el a műszeres gáztömörségi felülvizsgálatot a felhasználók tulajdonában lévő teljes csatlakozó vezetéken, ennek során tárták fel a hibahelyeket. Gázszivárgás esetén a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében társaságunk azonnal kizárja az ingatlant a szolgáltatásból, és az intézkedésről a következő munkanapon értesíti a közös képviselőt. A tájékoztatás a társasház teendőit is tartalmazza. A javítás várható idejéről a javítást végző társaság adhat információt. A javítást követően szakembereink az elvégzett munkát a gázmérők visszaszerelése és a szolgáltatás visszaállítása előtt ellenőrzik

– fogalmaz az MVM.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Arról is érdeklődtünk a szolgáltatónál, hogy az MVM-hez Győrben, illetve országosan tavaly hány biztonsági felülvizsgálati igény, kérés érkezett a lakók/előfizetők, illetve társasházak részéről, és ebből hányat végeztek el? Azt is megkérdeztük, hogy ebben a fűtési idényben hány olyan társasház, családi ház volt az MVM előfizetői körében, szolgáltatási területén ahol emiatt ki kellett kapcsolni a gázszolgáltatást. Ezekre a kérdéseinkre nem jött válasz.

Olvasói sztorik