Belföld

Miniszteri jegyzetfüzetet villantott a bukott helyettes államtitkár a bíróságon

Adrián Zoltán / 24.hu
Nagy János földügyekért felelős volt helyettes államtitkár a bíróságon bizonyítékként bemutatott miniszteri értekezleten használt jegyzetfüzetét tartja a kezében.
Adrián Zoltán / 24.hu
Nagy János földügyekért felelős volt helyettes államtitkár a bíróságon bizonyítékként bemutatott miniszteri értekezleten használt jegyzetfüzetét tartja a kezében.
Miniszteri értekezletekről készült jegyzetfüzettel bizonyítaná a hivatali vesztegetéssel vádolt Nagy János földügyekért felelős volt helyettes államtitkár, hogy ő csak a felettesei által kiszabott feladatokat végezte.

Új, reményei szerint aduászt villantott Nagy János volt földügyekért felelős helyettes államtitkár a Budapest Környéki Törvényszéken, ami szerinte bizonyíthatja ártatlanságát. A férfit az ügyészség azzal vádolja, hogy a hivatali helyzetével visszaélve segítette a saját, illetve az üzlettársai tulajdonában levő cégeket, a Taby-Agro Kft.-t és a Túzok-Föld Kft.-t. A vádlott perdöntőnek szánt bizonyítéka nem más, mint a miniszteri értekezleteken használt jegyzetfüzete, amit korábban lefoglaltak tőle a hatóságok, de azóta visszakapta.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy valamennyi hatáskörömbe tartozó ügyet ugyanolyan figyelemmel, intenzitással és szakmai tudással, a jogszabályok szerint intéztem. A Túzok-Föld Kft. mintagazdasággá nyilvánítási ügye egy volt a sok közül. Én sokat gondolkodtam azon, hogy ezt mivel tudom alátámasztani, hogy ez tényleg így volt. Átnéztem azt a két jegyzetfüzetemet, amit kizárólag a miniszteri értekezleteken használtam, ami azt jelenti, hogy a miniszter úr által a miniszteri értekezleteken osztott feladatokat jegyzeteltem ezekbe. El is hoztam ezt a két jegyzetfüzetet, és szeretném is bemutatni a tisztelt bíróságnak. Tüzetesen átnézve ezeket az állapítható meg ezekből, hogy 2019. január 7-e és 2020. november 16-a között 35 darab miniszteri értekezleten vettem részt, ahol 186 darab egyedi feladatot kaptam – mutatta fel a vastag füzeteket. Megjegyezte azt is, hogy emellett a többi felettesétől, vagy egyéb úton írásban vagy telefonon is érkezett számára feladat. Számításai átlagosan száz ügy lehetett folyamatban az ő felügyelete alatt.

Nagy János pár konkrét dolgot is kiemelt a miniszteri füzetből.

Egy helyen jelenik meg a Túzok-Föld Kft. neve, amikor a miniszter úr lediktálta, kik lesznek az új mintagazdaság-jelölt cégek, tehát nem magamtól írtam a listát, hanem miniszter úr, aki szintén a saját szintjén foglalkozott ezzel az előterjesztéssel

– jelentette ki a volt állami vezető.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy János megemlítette a 24.hu korábbi cikkét, amelyben az előző tárgyalás alapján az ügyészt idézve arról írtunk, hogy őt ügyintézőként használta az üzlettársa, a másodrendű vádlott, B. Szilárd. Olyan kép rajzolódott ki a helyettes államtitkárról a korábbi tárgyalásokon, mintha az ideje nagy részét a társaival közös vállalkozásának ügyeire fordította volna, amibe beletartozott céges részesedésekkel kapcsolatos ügyintézés, kastélybiznisz, földek, ingatlanok megszerzése, a kedvezőbb pályázati feltételekért való lobbizás, valamint találkozók összehozása nála is magasabb pozícióban lévő emberekkel az üzlettársai számára.

– B. Szilárd úgy használt engem ügyintézőnek, ahogy bárki más használ ügyintézőnek, ezt elmondtam már korábban is. És azt is szeretném hangsúlyozni, hogy megerősítve azt, amit itt ennél a mikrofonnál Feldman Zsolt államtitkár is elmondott, hogy az Agrárminisztériumban ez volt a hozzáállás az ügyfelekhez, hogy bárkinek bármilyen ügye keletkezik, és akár beesik az utcáról, akkor azt intézni kell. Teljesen mindegy, hogy az egy mintagazdaság vagy egy egyedi vételi kérelem, ugyanúgy állunk hozzá – mondta a volt helyettes államtitkár. A lehallgatási jegyzőkönyvekből ismertetett egy másik esetet is, amelyben egy akkori állami vezető, Szentes Tamás volt országos tisztifőorvos kért segítséget a földvásárlása miatt az agrártárca vezetésétől, és aki magának Nagy István miniszternek írt emiatt.

Tehát ez azt mutatja, hogy nem én voltam az ügyintéző, hanem miniszteri szintig behatóan ismerték a felettesek, és foglalkoztak vele. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ügyintézőként használt volna bárki. Ez volt a dolgunk, intéztük ezeket az ügyeket

– vezette le Nagy János, aki a füzetéből származó fénymásolt oldalakat is csatolt a bíróságnak. Jelezte, hogy szívesen a bíróság rendelkezésére bocsátja magát a füzetet is, de nem szeretné, ha lefoglalnák.

– A másik ügyben is fontos bizonyíték – jelezte. Az a bizonyos másik ügy a Székesfehérvári Törvényszéken zajlik, ahol 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják Nagy Jánost, amiért utasítására az agrártárca egyik háttérintézménye összesen ekkora összeget utalt át két ügyvédi irodának. A pénz nagy része végül egy panamai offshore-cég svájci bankszámlájára került, amely Nobilis Kristóf milliárdos üzletemberhez köthető, akit pénzmosással gyanúsítanak a hatóságok. Nobilis fia, Nobilis Márton jelenleg az agrártárca államtitkáraként dolgozik, a pénzügyi tranzakciók idején pedig a miniszter kabinetfőnöke volt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy Jánostól ügyvédje megkérdezte, hogy hivatali ideje alatt érte-e bármikor korrupciós kísérlet.

Egy alkalommal történt az én érzésem szerint megvesztegetési kísérlet,

ez nem sokkal azelőtt volt, hogy engem eljárás alá vontak, tehát 2020 októberében vagy novemberében. Az ügy lényege az volt, hogy bejelentkezett hozzám két úriember, akik egy akkor éppen aktuálisan forgó ingatlanlistát szerettek volna megszerezni, arra hivatkozva, hogy Zambó államtitkár úrral (Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, a szerk.) minden meg van beszélve. Természetesen semmilyen ingatlanlistát nem kaptak, és egyrészt jelentettem a főnökömnek, másrészt Zambó államtitkárnak ezt a beszélgetést, aki nem ismerte egyik úriembert sem. Valamint jeleztem a tárcánál működő integritásért felelős főosztálynak. Ott úgy értékelték, hogy ez vagy egy megbízhatósági vizsgálat volt, vagy egy valós cselekmény, mindenesetre jelentették az Alkotmányvédelmi Hivatalnak – válaszolt Nagy János, aki állítja, hogy bármilyen vesztegetési kísérletnél így járt volna el.

Nagy János és társai bűnösségéről pár hónapon belül dönthet a bíróság, mert a következő etapban már a perbeszédek jönnek.

Kapcsolódó
„Ügyintézőként” használták a bukott állami vezetőt
Így működött az Agrárminisztérium Nagy János szerint, sőt reméli, hogy ma is így működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik