Belföld

Nagy a csend a vagyonnyilatkozati reform körül

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Senki nem reagált az Integritás Hatóság kezdeményezésére.

Decemberben a vagyonnyilatkozati rendszer reformját kezdeményezte az Integritás Hatóság (IH), egyelőre hiába, írja a hvg360. Az autonóm államigazgatási szerv előzőleg megállapította, hogy a magyar rendszer jelenlegi formájában elavult, nem megfelelően működik, nem éri el a törvényben meghatározott céljait. Az IH javaslata szerint a megreformált vagyonnyilatkozatban szerepelne minden hazai és külföldi vagyonelem, érdekeltség: az összes jövedelem, ingóság, ingatlan, immateriális jószág, ajándék, befektetés, pénzügyi követelés, kötelezettség, egyéb pozíciók és érdekeltségek (azok is, ahol nincs javadalmazás).

A vagyonnyilatkozatok célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése. A vagyonnyilatkozati rendszerek hatékony működéséhez szükséges a megfelelő ellenőrzés és számonkérés, a konzekvens szankcionálás, az intézményi támogatás megléte ugyanúgy, mint a jogszabályi kiskapuk bezárása.

Az Integritás Hatóság elnöke akkor úgy vélte, javaslataik segítenének visszaépíteni a társadalom rendszerbe vetett, jelenleg erodált bizalmát, egy olyan kultúra kialakítását, amelyben a bevallás alanyai az átláthatóságot és elszámoltathatóságot támogatják és képviselni akarják. Ezt a kultúrát a törvényi akaratnak is támogatnia kell, tette hozzá Biró Ferenc.

Egyelőre ugyanakkor nem érkezett reakció egyetlen állami szervezettől sem az Integritás Hatósághoz. A hvg360 megkérdezte a korrupcióellenes szervezetet, kaptak-e választ felvetéseikre a kormányzattól, milyen volt azok fogadtatása. Az IH válasza szerint a Korrupcióellenes Munkacsoportban minden érintett állami szerv képviselője jelen van, így mindegyikükhöz eljutott a csomag, de választ még nem kaptak.

Az elnök korábban a Dellában arról beszélt, olyan adatelemző rendszer kellene, amely a kincstárnál, az ingatlannyilvántartásokban, cégnyilvántartásban, más adatgazda szervezeteknél rendelkezésre álló releváns információkat egybegyűjtené. Azok segítségével könnyebb lenne egybevetni a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek, illetve családjuk valós vagyoni helyzetét a vagyonnyilatkozatok tartalmával.

Kapcsolódó
A mesterséges intelligenciát vetné be az Integritás Hatóság a vagyonnyilatkozatoknál
Politikailag szenzitívebb ügyeket is vizsgál a szervezet, de a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügy nincs közöttük. Della podcast Biró Ferenccel, a hatóság elnökével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik