Belföld

Hiába vállalta volna tíz másik cég is, Mészárosék kapták az MCC bontási munkáit

Hiába vállalta volna tíz másik cég is, mégis a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nyerte el a  Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) közbeszerzését – írja az Átlátszó.

Az MCC még 2022 év végén írt ki közbeszerzési eljárást épületbontási munkálatok elvégzésére a kormányközeli intézmény új, tervezett központjának helyén. A Magyar Építők – a bírálatok alapján – már decemberben beszámolt a tender eredményéről, de a hirdetmény csak a napokban jelent meg az ekr.gov.hu-n. Eszerint is a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. nyerte el a nettó 1,6 milliárd forintos megbízást.

  • 1,6 milliárdos ajánlat a lap szerint úgy lett befutó, hogy az eljárás során
  • a másik tíz jelentkezőből ötöt kizártak főként arra hivatkozva, hogy aránytalanul alacsony árakat ajánlottak meg,
  • míg a többi öt pályázó ajánlatát érdemben el sem bírálták – ők ugyanis drágábbak lettek volna, mint a ZÁÉV.

Az eljárás során négy ajánlattevő előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be – sőt, a STRABAG még a Közbeszerzési Döntőbizottságig is elment – mindhiába.

Ilyen módod a ZÁÉV Zrt. feladata lesz az MCC tulajdonában álló, a Somlói út, a Szent Sebestyén köz és az Alsóhegy utcák által határolt területen található épületek bontási- és munkatér határolási munkáinak tervezése és kivitelezése, az érintett közművek kiváltása, illetve védelembe helyezése, valamint a közterület alá nyúló üreg tömedékelése.

Mint azt korábban megírtuk, 2021 márciusában szembesült a nyilvánosság a ténnyel, hogy a kormány által százmilliárdokkal kitömött MCC egy túlméretezett óriást pottyantana a Gellért-hegy oldalában álló, eredetileg a Munkásőrség országos parancsnoksága, illetve tisztiképzőjeként született épületek helyére. A bontási munkálatokat ezen a területen végezhetik el Mészárosék. A látványterveket itt lehet megtekinteni.

Kapcsolódó
A nagyravágyás építészeti horrorrá teszi az MCC Gellérthegyen épülő új központját
Talányos, mit gondolna Mátyás király a rá hivatkozó óriásberuházásról, amelyre egyetlen kerületi építészeti előírás sem kellett, hogy vonatkozzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik