Belföld

TGM: Orbán Viktor nevéhez semmilyen államférfiúi teljesítmény nem fűződik

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Tamás Gáspár Miklós filozófus a Marx marad! című demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának főbejáratánál 2014. augusztus 15-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Tamás Gáspár Miklós filozófus a Marx marad! című demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának főbejáratánál 2014. augusztus 15-én.

Egy évvel ezelőtt hunyt el Tamás Gáspár Miklós filozófus, a Partizán pedig az évfordulóra időzítve adott közzé egy olyan interjút, amelyet még 2020-ban rögzítettek eredetileg egy dokumentumfilmhez, ám az utóbb nem nem készült el. A négy évvel ezelőtti videóban – amit a Telex szemlézett – TGM elsősorban az Orbán-rendszer működését elemzi.

A szabadságszerető emberek számára a rendszerváltás által megteremtett politikai és jogi szisztéma gyengeségére fény derült. Nem tudta megvédeni a magyar népet Orbán Viktor önkényuralmától. Nem volt rá alkalmas

– fogalmazott az interjúban TGM, aki szerint a mai napig az a helyzet, hogy az ultrakapitalista, autokratikus és diktatórikus rendszerrel szemben egy olyan ellenzék áll, ami többségében szintén ultrakapitalista. Szerinte a kapitalizmushoz úgy állnak az emberek, mint Orbán hatalmához: „Rengeteg ember, különösen azok, akik nem jártak rosszul, elfogadja a kapitalizmust és használja az előnyeit. De nem szereti.” Úgy vélte, az antikapitalizmus elsősorban nem a munkásosztályra jellemző, hanem átfogja a társadalmat: „nem jó senkinek egy rendszer, amiben mindenki anyagias.

Kapitalizmusban élni nem jó, nem kellemes, csúnya.

„Ez nem lett egy szép világ, nem lett barátságos. Nem tekintélyt parancsoló, nem vonzó” – így látta 2020-ban a helyzetet TGM. Ahogy fogalmazott: a mostani társadalom „nagyon boldogtalan, nagyon gonosz, nagyon romlott társadalom, és mindenki tudja, hogy az. Ez az érdekes dolog”. Ebben a társadalomban csak azért hisznek az emberek babonákban, mert „megspórolnak vele egy nagyon kellemetlen gondolatot. Azt, hogy közreműködője, tagja és cinkosa vagyok egy olyan társadalomnak, amit én magam is megvetek” – mondta.

TGM szerint ma már nem bízik senki a parlamentalizmusban. Kilátástalannak látta Magyarország helyzetét, hozzátéve: „a helyzet már sokszor volt kilátástalan” és időnként meglepő módon „mégis történik valami a szabadság érdekében”. Bár szerinte ez nem lesz egyhamar. Beszélt arról is, hogy a mai rendszer belőle dühöt vált ki, illetve részvétet azok iránt, akik „semmit nem tesznek azért, hogy jobban éljenek.”

Nem kell azt képzelni, hogy Orbán Viktor rendszerében Orbán Viktor hívei boldogan élnek

– közölte TGM.

Kifejtette azt is, hogy Magyarországon azáltal van belső béke, hogy nincs remény. „Ez egy rosszkedvű társadalom, ami beletörődött abba, hogy így kell élnie” – mondta a magyar társadalomról, amely szerinte filozófiaellenes, és ha meghall egy mondatot, amely esetleg eszmére utal, „dührohamot kap.”

Egy olyan országban élünk ahol vannak kétségkívül tehetséges alkotók, csak a közönségük megszűnt

– mondta TGM, aki szerint „az újságokat olyan emberek írják, akik láthatólag életükben nem olvastak el egy könyvet.” Beszélt arról is, hogy a kormány sem ötletes, amit csinál, az rombolás és „mindenfajta invenció nélküli vagyon felhalmozása. Ahhoz nem kell ész, ahhoz csak hatalom kell”. TGM szerint „az, hogy az idegenek hibásak, ez a legrégebbi érv a politikában amióta a világ világ. Ehhez azért nagy intelligencia nem kell.” Hozzátette, a baloldalinak nevezett oldalak ugyanúgy előítéletesek, például az erdélyi magyarsággal szemben.

TGM arról is beszélt, hogy már csak pszichológiailag is jót tenne az országnak, ha Orbán Viktor nem lenne egy darabig hatalmon. Ugyanis Magyarországon már „kamaszok nőnek fel, akiknek egész életükben Orbán Viktor volt az ország vezetője. Az Orbán-korszak gyermekei”. Szerinte az Orbán-rendszer nem hasonlít Ceaușescuéra, maximum a retorikája hasonló.

Ez ma egy nagyon rosszkedvű ország, amely engedelmeskedik, sőt, amely hagyja magát meggyőzni csomó dologról, de ez csupa negatívum

– mondta TGM, aki szerint Orbán részéről már az hatalmas eredmény, hogy hatalmon tudott maradni „úgy is, hogy nem szeretik”.

Jelentős teljesítmény, hogy még mindig Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, és lehetséges, hogy még egy darabig annak fogják hívni. Tekintettel arra, hogy semmilyen államférfiúi teljesítmény nem fűződik a nevéhez, ez azért valami!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik