Belföld

A Mi Hazánk volt nagykanizsai elnöke az egyik hatalomátvételre készülő szkíta, aki őrizetben van

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
A rendőrség szerint fegyveres szkíta csoport készült hatalomátvételre, az egyik lekapcsolt férfi Kötő Gyula, aki nemrég még a Mi Hazánk Mozgalom nagykanizsai vezetője volt.

Kötő Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom volt nagykanizsai elnöke az az 53 éves murakeresztúri férfi, akin a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai rajtaütöttek, mert a gyanú szerint társaival az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására készült – értesült több forrásból a 24.hu.

A csoport tagjaira százötven rendőr csapott le tíz helyszínen kedden hajnalban, miután az egyik közösségi videómegosztó portálra még novemberben felkerült egy videó, amelyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. A rendőrség szerint a csoport bejelentette azt is, hogy

mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni, valamint rövidesen megtörténik a rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása is.

A Veszprém, Pest, Zala és Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban a rendőrök 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Három embert vettek őrizetbe, letartóztatásukat is kezdeményezték állam elleni bűncselekmények gyanúja miatt. Köztük van az 53 éves Kötő Gyula, 2022 tavaszán még a Mi Hazánk Mozgalom nagykanizsai elnökeként nyilatkozott a helyi sajtóban.

police.hu Az NNI munkatársai által lefoglalt fegyverek és más tárgyak.

A riportban közölt fotókon látszik, hogy Kötő társaságában feltűnt Hokker Tibor, aki az ellenzéki párt politikusa, egyben országgyűlési képviselőjelöltje volt a 2022-es választáson a megyei jogú városban. A két férfi közeli kapcsolatban áll egymással, közös üzleti vállalkozásuk is van Murakeresztúron. 2022 végén alapították az elsősorban személybiztonsági tevékenységgel foglalkozó Rus-Hun Security Kft.-t. Kötő Gyula nevéhez egyébként az Opten cégadatbázis adatai szerint számos felszámolás és kényszertörlés alá került vállalkozás van, köztük például a már törölt Ősmagyar Ásványvíz Kft.

Megkerestük a Mi Hazánk Mozgalmat kérdéseinkkel. Közölték, hogy Kötő Gyula 10 hónapon keresztül volt a párt nagykanizsai elnöke évekkel ezelőtt, párttagsága 2023. augusztus elején szűnt meg, miután beadta a kilépési nyilatkozatát. Az ellenzéki párt hozzátette, nem értesültek róla, hogy Kötő egy szélsőséges szkíta csoport tagja lett, mivel sem tagjaik, pláne nem volt tagjaik magánéletével nem foglalkoznak. Kötő Gyula és Hokker Tibor kapcsolatára nem tért ki a párt tájékoztatása.

Kötő mellett egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit vettek őrizetbe. Utóbbit a 444.hu azonosította a bejegyzett Szövetség a Szent Korona Országáért (SZASZKO) nevű párt weboldalán. Ott ugyanaz a videó látható, melyből egy részletet a rendőrség is bemutatott pár másodperc erejéig. Ezen egy Szigeti Sándor nevű idős váci férfi éppen leteszi a „kormányzói esküt”. A párt – mint írja – a történelmi Magyarország helyreállítására és a Szent Korona Alkotmányának helyreállítására jött létre. Kötő Gyula és Hokker Tibor egyébként egy 2022-es demonstráción ugyancsak egy „Szent Korona Jogrendet” hirdető molinóval pózolt.

Szigeti Sándor felesége lapunknak megerősítette, hogy – tudomása szerint – férje mellett Kötő Gyulát is őrizetbe vették, ám nem tudta megmondani, hogy a férfi milyen „rangot” viselt a szervezetben. Vele csak néhányszor találkozott, és szerinte Kötő valamiféle okiratok szerkesztését végezte. Az asszony elmondta, hogy férje a rendőri rajtaütés miatt kórházba került, de nem tudott beszélni vele. Szerinte egyébként ez egy „kreált ügy”, a férje nem követett el bűncselekményt.

Kapcsolódó
Ezért szittya több ezer magyar
Utánajártunk, kik azok a szkíták, és honnan jöhet a szittya önérzet a XXI. században. Vajon miért jobb szittyának lenni, mint magyarnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik