Belföld

Új földterületekkel gyarapodott Mészáros Lőrinc testvére

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több mint 6 hektár (60 ezer négyzetméter) újabb területet szerzett Mészáros Lőrinc testvére – számolt be a Szabad Európa  a nyilvános állami adatbázisa alapján. A Felcsúton önkormányzati képviselőként működő Mészáros János a vagyonnyilatkozata alapján mostanra így több mint háromszáz hektárnyi föld tulajdonosa.

A lap emlékeztetet, hogy Mészáros Lőrinc sógornője, Mészáros Krisztina nemrég szintén több földbirtokot szerzett Felcsúton, jóllehet, férjével, az önkormányzati képviselő-vállalkozó Mészáros Jánossal együtt már korábban is több ingatlant birtokoltak a településen.

A földadásvételi szerződéseket közzétevő kormányzati portál adatai szerint tavaly hat helyrajzi számon összesen közel tizenkét hektár (11,98 ha) földterületet szerzett Mészáros Krisztina, ám december közepén Mészáros János is újabb területeket szerzett.

Jelenlegi, háromszáz hektárnyi földterületei mellé további hat hektárt vásárolt Óbarokon, Mészáros Lőrinc kamionparkolója mellett.

A három birtokot a Mészáros-család tagja összesen 25 millió forintért vásárolta meg.

Az újonnan szerzett földek területe valamivel több mint hat hektár, a földhivatali adatbázisban talált egy további földrészlettel együtt. Ezen egyelőre csak széljegyzetként szerepel Mészáros János neve, feltehetően azért, mert nemrég kötötték a szerződést, és a tulajdonos bejegyzése csak a szükséges adminisztrációt követően történik meg.

Az arra kötelezett közszereplőknek minden évben január végéig kell leadniuk az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat. Ebben a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozata is benne van, ám utóbbi nem nyilvános, csak az illetékes mentelmi bizottság tagjai számára hozzáférhető.

A felcsúti Mészáros Jánosnak eszerint egyebek mellett

  • Etyeken van szántója és legelője,
  • Száron nádasa és legelője,
  • Alcsúton termőföldje és fásított területe,
  • Felcsúton több háza,
  • Bicskén is egy telke
  • és a Balatonnál is több ingatlan tulajdonosa és résztulajdonosa.

Az önkormányzati képviselőknek a földterületek mellett a céges érdekeltségekről is évente nyilatkozniuk kell. A felcsúti önkormányzati képviselő cégei közé tartozik az öt és fél milliárd forint éves árbevételű Agro-Felcsút Kft., az Adept Enviro Kft. (nyolcszázmillió forintot meghaladó éves árbevétel) és a 3,8 milliárd forint éves árbevételű Híd-Tám Kft. Ez a cég nyerte el korábban például a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére kiírt közpénzes pályázatot. Az Adept Enviro az Energiaügyi Minisztériumtól nyert el egy négymilliárd forintot meghaladó megbízást (Mészáros Lőrinc cégével közösen) kármentesítési előkészítési feladatokra – összegezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik