Belföld

Hétvégén jön az újabb Volán-sztrájk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A MÁV-Volán csoport keddi bértárgyalásán nem született bérmegállapodás, így újabb Volán-sztrájk jöhet, írja a Népszava. A tárgyaláson Pafféri Zoltán MÁV-vezér megismételte a legutóbbi ajánlatot, eszerint három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékkal növekedne a dolgozók alapbére. A vezérigazgató szerint van esélye a januári megállapodásnak, mert a szakszervezeti vezetők többsége elfogadhatónak tartja a három éves ciklust akkor, ha az inflációkövetésre garanciát kapnak.

A Volánbusz-munkavállalóit képviselő szakszervezetek, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) viszont csak erre az évre tudna a munkáltatóval megállapodni és bérmegállapodást kötni, ezért ismét elutasították az ajánlatot, és eredménytelennek minősítették a bértárgyalást.

Dobi István szakszervezeti vezető indokoltnak tartja a januárra tervezett, újabb sztrájk megtartását.A korábbi 25 százalékos, vagy egységes 112 500 forint keresetfejlesztési igényt 90 ezer forintra módosította, de a munkáltató ezt nem fogadta el.

A most vasárnapra és a jövő hét hétfőre korábban már meghirdetett sztrájkot a decemberihez hasonló módon megtartják:

vasárnap 2600, hétfőn 19 180 járat marad ki abban az esetben, ha a sztrájkot aláírásával támogató 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka az elégséges szolgáltatáson túl nem veszi fel a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik